About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Hoe kan de vroedvrouw het best begeleiden bij de borstzorg om borstproblemen perinataal te voorkomen?

2015
De Tant, Leen
Donkers, Lianne
Professionele bachelor in de vroedkunde

Abstract :
De Wereldgezondheidsorganisatie promoot het geven van borstvoeding. Borstvoeding wordt gezien als de beste voeding voor het kind. Ook de moeder haalt hier veel voordelen uit. Belangrijk voor, tijdens en na de borstvoeding is dat de borsten goed verzorgd worden zodat de lactatie een aangename periode is voor zowel moeder als kind. Onder borstzorg valt alles wat een vrouw kan doen om haar borsten in een zo optimaal mogelijke conditie te houden voor en tijdens de lactatieperiode. Borstzorg speelt ook een rol in de behandeling van borstvoedingsproblemen.
Doelstelling: Dit eindwerk heeft als doel aanbevelingen neer te schrijven gericht aan de vroedvrouwen zodat zij op basis van deze informatie zwangeren en kraamvrouwen zo optimaal mogelijk kunnen informeren en begeleiden in de borstzorg tijdens de zwangerschap en de lactatie.
Problematiek: Vanuit de praktijk is er de vraag gekomen om een literatuurstudie te doen naar borstzorg tijdens de zwangerschap en de lactatieperiode omdat de zwangeren en kraamvrouwen vaak te weinig informatie hebben over hoe ze hun borsten moeten verzorgen. Betere borstzorg kan ervoor zorgen dat de borstvoeding vlotter gaat en dat problemen zoals tepelkloven, mastitis etc. nog meer voorkomen kunnen worden.
Methodologie: Voor deze literatuurstudie werd er online in verschillende databanken, bij borstvoedingsorganisaties, via Google Scholar en in boeken naar recente en wetenschappelijk verantwoorde informatie gezocht.
Conclusie: In de aanbevelingen die werden opgesteld staat beschreven welke zaken zeker van toepassing zijn tijdens de borstzorg zowel pre- als postnataal. Zo wordt onder andere geconcludeerd dat het heel belangrijk is de juiste maat van beha te dragen, welk materiaal het beste is en dat de beha het best een flexibele beugel heeft. Bij beha’s en ook bij borstkompressen is hygiëne van groot belang. Postnataal is de positionering van moeder en kind en het aanhappen van de baby tijdens de voeding op vraag hét belangrijkste. Dit kan al veel problemen voorkomen. Aan de basis van een goede borstvoeding ligt ook goede handhygiëne bij zowel zorgverlener als zwangere/kraamvrouw, goede borsthygiëne en hygiëne van kolfapparaat, kolfsetjes en tepelhoedjes. Bij tepelhoedjes is ook de maat van groot belang. Wat de tepelverzorging betreft blijkt lanoline het effectiefst te zijn in de bescherming en eventuele genezing van de tepels. Warmte voor de voeding, koude na de voeding, koolbladeren, massage en manuele expressie hebben een groot aandeel in een goed verloop van de borstvoeding en bij de preventie en behandeling van problemen die zich kunnen voordoen zoals stuwing, mastitis etc.
Interpretatie: Meer onderzoek is nodig naar welke beha’s op de markt het beste zijn, welke kompressen het beste zijn en uit welk materiaal deze moeten bestaan. Hierover kwamen we vaak tegenstrijdigheden tegen. Ook de antibacteriële kompressen moeten nader onderzocht worden.

Trefwoorden:
Borstzorg, beha, zwangerschap, lactatie, borstvoeding, mastitis, borstabces, tepelpijn, tepelkloven, candida albicans, stuwing, lanoline, massage, warmte en koude, koolbladeren, borstkompressen, kolfapparaat, houdingen tijdens borstvoeding, duur borstvoeding, handhygiëne, borsthygiëne, aanhaptechniek, toeschietreflex, moedermelk, lactogenese, mammogenese, manuele expressie, anatomie, verstopte melkkanalen, gelkompressen, tepelhoedjes


Inhoudsdeskundige: Kathleen Vanholen
Functie en werkgever: Coördinator Kraamdienst Wit-Gele Kruis Limburg
Emailadres: kathleen.vanholen@limburg.wgk.be

Promotor : Veerle van Bocxstaele
Functie en werkgever: Docent pxl

Co-Promotor : Annelies Jaeken
Functie en werkgever: Docent pxl, zelfstandige vroedvrouw

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 2591 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

De Tant, L., Donkers, L. (2015). Hoe kan de vroedvrouw het best begeleiden bij de borstzorg om borstproblemen perinataal te voorkomen?. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3270dd7a22b6.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer