About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Timiteit

2015
Bertrands, Laura
Master of Arts in de beeldende kunsten

Abstract :
Wat gebeurt er juist met het bewustzijn van je kwetsbare lichaam bij het uitkleden? Dat ongemakkelijke gevoel dat vele mensen net als ik, ervaren en herkennen wanneer ze zich uitkleden in het bij het bijzijn van anderen. Ik heb in mijn masterproject een poging gedaan om dit innerlijke gevoel visueel tot uiting te laten komen. Het lichaam is het onvermijdelijke thema, en zelfs het verplichte uitgangspunt van het denken geworden. Om het gevoel van lichamelijke kwetsbaarheid tijdens het uitkleden te omschrijven, besloot ik het onbestaande woord ‘timiteit’ te gebruiken. Mijn bedoeling is om deze persoonlijke benaming, bestaand uit heel wat associaties, bloot te leggen door middel van een nieuwe beeldtaal.

We worden dagelijks overspoeld met beelden op sociale media, op straat, op de televisie, enz. Door de beelden te herschikken, te bewerken, krijgen we toegang tot de verhalen die ze vertellen en krijgen ze een andere, diepere betekenis. Kunst is voor mij niet enkel een middel om nog meer beelden toe te voegen aan onze grote, multimediale wereldbol. Mijn beeldend werk is bedoeld om de artistieke beeld-mogelijkheden te analyseren. Een voor iedereen herkenbaar gevoel, dat het bewustzijn van onze lichaamstaal op dat moment weergeeft. Dat gevoel probeer ik vorm te geven door middel van een plooitechniek, toegepast op een verzameling van beelden. Deze beeldende zoektocht probeert een uitdrukking te zijn van de psychologische antwoorden en betekenissen rond ‘timiteit’.

Binnen de artistieke praktijk is het belangrijk om ruimte te hebben om te mislukken, te falen en te twijfelen. Dit werkt dan in je voordeel om tot nieuwe inzichten en authentiek nieuw beeldmateriaal te komen. Spelen met een onophoudelijke wisselwerking van cognitie, emotie en persoonlijke associaties en ieders perceptie geeft onbeperkte mogelijkheden. De essentie van mijn werk is die ‘timiteit’ uitdrukken in beelden, door moddel van de botsing en het samenspel tussen het mentale (onzichtbare) en het fysieke (zichtbaar) speelveld.

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 2141 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Bertrands, L. (2015). Timiteit. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, MAD.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8215383c81001542da9f5900162.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer