About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

FocusMind. Hoe kan ik als Interactieve Vormgever jongvolwassenen met ADHD een tool aanbieden die hen kan helpen om in het dagelijks leven beter om te gaan met hun ADHD?

2023
Swennen, Eline
Master of Arts in de beeldende kunsten

Abstract :
ADHD is een veelvoorkomende neurologische ontwikkelingsstoornis waardoor een persoon anders reageert op prikkels van zowel emotionele als zintuiglijke aard (Adamou et al., 2013). ADHD komt bij ongeveer 4,1% van de totale Belgische bevolking voor, waarbij 7,7% van alle 18- tot 24-jarigen de diagnose krijgt (de Ridder et al., 2008). Al kan dit meer zijn aangezien niet iedereen zich laat testen op ADHD. Het onderzoek naar ADHD is beperkt, de meeste onderzoeken gebeuren bij kinderen al kan de diagnose ook pas op latere leeftijd worden vastgesteld.

In deze scriptie onderzoek ik hoe ik als interactieve vormgever jongvolwassenen met ADHD een tool kan aanbieden die hen kan helpen om in het dagelijks leven beter om te gaan met hun ADHD.

Mijn doelgroep richt zich op adolescenten tussen 18 en 25 jaar met ADHD die bovendien een voorkeur hebben voor digitale tools. Voor mijn project heb ik ervoor gekozen om een applicatie te ontwerpen omdat bijna 100% van mijn doelgroep gebruik maakt van een smartphone (Robbe Sevenhant et al., 2021).

Door onderzoek te doen naar de meest voorkomende symptomen en op welke manier deze zich uiten kwam het concept om een allesomvattende applicatie te ontwerpen die voornamelijk inspeelt de symptomen van het onoplettend type, onder andere: gebrek aan focus, desorganisatie, vergeetachtigheid en gebrek aan motivatie.

Uit verder onderzoek bleek dat je deze doelgroep het best kan motiveren door middel van gamification. Dit zou dan bijvoorbeeld kunnen door middel van het sociale aspect, het behalen van badges en de mogelijkheid om motiverende meldingen te ontvangen. Verder onderzoek toonde ook aan dat ademhalingsoefeningen een positief effect kunnen hebben op de symptomen van ADHD. Het kan helpen om het geheugen en de focus te verbeteren en stress verminderen (Davis, 2012).

Als tool heb ik daarvoor een smartphone- en smartwatch applicatie ontworpen die inspeelt op de aandacht en focus van die gebruikers. FocusMind is een applicatie voor jongvolwassenen met ADHD die hen kan helpen met het plannen van hun dag, hen motiveren door middel van gamification waarbij de gebruiker fictieve badges kan verdienen, tips om beter om te gaan met ADHD en de mogelijkheid om motiverende meldingen kan ontvangen. Maar FocusMind kan ook een hulpmiddel zijn om tot rust te komen door de geïntegreerde ademhalingsoefeningen. Door het afnemen van een user test kreeg ik ook meer inzicht in hoe potentiële gebruikers de app ervaren en waar tijdens het proces nog enkele pijnpunten lagen die nog verbeterd moesten worden.

De applicatie maakt gebruik van geometrische vormen en wat opvallendere kleuren zoals blauw, geel, groen, oranje en paars om zo de aandacht van de gebruiker te trekken en te helpen bij zijn/haar focus. Het gebruik van abstracte vormen, felle kleuren en badges zorgen voor een visueel aantrekkelijke en motiverende ervaring die de aandacht en focus van de gebruikers helpt verbeteren. Om de betrokkenheid te vergroten (Joyce, 2018) en de aandacht te prikkelen wordt er in de app gebruik gemaakt van micromotion. Dit wordt toegepast in onder andere het openen van de app, de navigatie, wanneer de gebruiker water toevoegt en nog veel meer.

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 203 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Swennen, E. (2023). FocusMind. Hoe kan ik als Interactieve Vormgever jongvolwassenen met ADHD een tool aanbieden die hen kan helpen om in het dagelijks leven beter om te gaan met hun ADHD?. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-MAD.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82188be3e160188be40fcc800ae.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer