About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Evaluatie van de waterefficiŽntie van MUSA variŽteiten bij droogte in een labomodel

2016
Schurgers, Sarah
Professionele bachelor in de agro- en biotechnologie

Abstract :
Droogte is ťťn van de grootste abiotische beperkingen bij de productie van bananen, die zeer water behoevend zijn. Door de recente klimaatsveranderingen is er in de regioís waar bananen geteeld worden minder water beschikbaar, wat de groei en de opbrengst van bananenplanten vermindert.
In deze thesis wordt een evaluatie gedaan van de waterefficiŽntie bij Musa variŽteiten bij droogte in een labomodel. De variŽteiten die getest zijn in deze thesis zijn: Cachaco, Fougamou, Namwa Khom, Grand Naine, Dole, Giant Cavendisch en Mbwazirume, waarvan alleen Cachaco en Dole verder worden uitgewerkt. Dit omdat Cachaco en Dole hetzelfde genotype (ABB) hebben en er wordt gekeken of deze dan ook hetzelfde fenotype hebben.
De planten worden opgekweekt in hydrocultuur met hydroponics medium en na 7 weken wordt er gestart met de transpiratieproeven. Hierbij wordt een testvariŽteit samen met Cachaco, de controle variŽteit op balansen gezet die elke 10s het gewicht registreren gedurende 6 dagen. Bij afloop van de transpiratieproef wordt er een afdruk gemaakt van de onderkant van het laatst en voorlaatst gevormd blad om hiervan het aantal cellen en stomata te tellen en hiermee de stomatale densiteit te bepalen.
Uit deze resultaten werd vastgesteld dat er een significantie daling is in transpiratie bij stress Cachaco ten opzichte van controle Cachaco. Bij Dole was er geen significant verschil in transpiratie tussen stress en controle. Wel was er en significant verschil tussen de variŽteiten zelf.
Het aantal cellen en stomata bleef bij Cachaco gelijk voor zowel behandeling als het blad. Bij Dole was er een verschil waarneembaar tussen het laatst en voorlaatst gevormd blad voor beide behandelingen. Ook was er geen significant verschil in stomatale densiteit tussen de variŽteiten, behandeling en de bladeren.
Hieruit kan geconcludeerd worden dat Cachaco en Dole niet hetzelfde fenotype hebben. Dole heeft namelijk een lagere transpiratie dan Cachaco en Dole past zijn transpiratie niet aan in de aanwezigheid van droogte, wat Cachaco wel doet.

Full text:
File Size Type Checksum  
Definitieve_scriptie_-_Sarah_Schurgers.pdf 2 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 3828 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Schurgers, S. (2016). Evaluatie van de waterefficiŽntie van MUSA variŽteiten bij droogte in een labomodel. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Tech.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82155c540c60155c5443ec104df.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer