About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Oxfam wereldwijd. Didactisch materiaal rond Oxfam

2015
Nickmans, Alexandra
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
Mijn afstudeerproject handelt over didactisch materiaal rond Oxfam. In scholen is er nood aan recent en aanschouwelijk materiaal rond Oxfam-Wereldwinkels. Vele leerkrachten willen leerlingen bewust maken van het doel en de missie van Oxfam. Helaas is er vaak enkel verouderd materiaal ter beschikking net daarom heb ik ervoor gekozen om hierrond mijn afstudeerproject te maken. Mijn doelgroep zijn leerlingen van de eerste graad. Het is belangrijk om leerlingen op een jonge leeftijd bewust te maken van de oneerlijke handel in de wereld en hun te tonen dat het ook anders kan.

Het schoolmateriaal is opgedeeld in vier dossiers namelijk het algemeen dossier, het sapdossier, het suikerdossier en het koffiedossier. Deze vier dossiers handelen over dagelijkse en levensnoodzakelijke producten die ook in de volgende decennia niet weg te denken zijn. De dossiers nemen ons telkens mee naar andere locaties over de hele wereld namelijk Braziliƫ, Congo, Uganda, Paraguay en nog vele andere.

In het algemeen dossier wordt er op het niveau van 13 Ć  14 jarigen uitgelegd wat machtsconcentratie, eerlijke en oneerlijke handel inhoudt. Tijdens dit dossier wordt er gebruik gemaakt van het smartboard om zo op een actieve manier te leren over een relatief zwaar onderwerp. Het tweede dossier, het sapdossier, handelt over de Braziliaanse sapproblematiek. De leerlingen vullen een interactieve werkbundel in aan de hand van een tablet of Ipad. In het volgende dossier, het suikerdossier, wordt de suikerproblematiek door de hoge invoertaksen besproken. De leerlingen gaan op zoektocht in de wereldwinkel en ontdekken zo producten waar rietsuiker in verwerkt is. Het dossier bevat ook getuigenissen over verschillende rietsuikerproducenten. Ten laatste het koffiedossier over de koffieproblematiek in het Zuiden. De leerlingen worden aan de hand van een gevarieerd hoekenwerk geprikkeld door koffie in al zijn aspecten!

Full text:
File Size Type Checksum  
Alexandra.Nickmans_Oxfam wereldwijd.pdf 18 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 5203 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Nickmans, A. (2015). Oxfam wereldwijd. Didactisch materiaal rond Oxfam. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3275363432a2.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer