About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Ontwerpen van automatische pons- en knipmachine

2015
Kennis, Maarten
Mondelaers, Sam
Professionele bachelor in de elektromechanica

Abstract :
Titel:
Ontwerpen van automatische pons- en knipmachine

Auteur:
Maarten Kennis
Sam Mondelaers

Promotoren:
Wim Jans BVBA K-TEG
Ing. Ilona Stouten Hogeschool PXL

Het doel van deze bachelorproef is het ontwerpen van een pons- en knipmachine. De pons- en knipmachine, die moet worden ontworpen heeft twee functies. Enerzijds moeten er aluminium hoekprofielen van 30x30 mm op verschillende opgegeven lengtes worden afgeknipt. Anderzijds gaat de machine berekenen hoeveel ponsgaten er in dit opgegeven profiellengte moeten geponst worden.
Deze ponsmachine wordt ontworpen voor K-TEG. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van flightcases. Een flightcase is een zware, met metaal versterkte koffer voor het vervoeren van kwetsbare apparatuur. Om deze flightcases te maken, worden er houten platen onder een hoek van 90 graden aan elkaar geniet. Ter versterking van deze platen komen er aluminium profielen op de hoeken. De profielen worden door middel van blindklinknagels in de houten platen bevestigd. Nu worden de profielen op lengte gezaagd met een half-geautomatiseerde zaagmachine. Nadat de profielen op lengte zijn gezaagd, worden met een handboor de nodige gaten in het aluminium profiel voorzien. Helaas is dit een zeer arbeidsintensief proces. Om dit proces te versnellen, is ons gevraagd een machine te ontwerpen die de gaatjes in de profielen kan ponsen en die de profielen op maat kan afknippen.
Om dit project tot een goed einde te brengen, werd het proces opgesplitst in verschillende stappen. De belangrijkste stap was het vinden van bruikbare kleine ponsen. Daarna volgde het ontwerpen van de machine, dit door middel van het 3D-tekenprogramma Solidworks. Toen alle maten vaststonden, werden alle nodige mechanische, elektrische en pneumatische onderdelen besteld. In afwachting van de onderdelen, werd er al een deel van het programma uit met een Beckhoff PLC geschreven. Eenmaal de onderdelen voorhanden waren, werd de mechanische opbouw van het machine verwezenlijkt. Tegelijkertijd werd het PLC programma geschreven.
Aan het einde van de stage hebben we een machine bekomen die autonoom profielen knipt en gaten ponst. De machine kiest uiteraard niet zelf de lengtes van het aluminium profiel. Via een externe invoer van een PC aangesloten op het netwerk van het bedrijf, kan je verschillende commando’s naar de PLC sturen. Met deze commando’s kan de machine het nodige profiel voorzien voor één of meerdere flightcases.

Full text:
File Size Type Checksum  
11301993_11301995_15.pdf 4 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 4908 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Kennis, M., Mondelaers, S. (2015). Ontwerpen van automatische pons- en knipmachine. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Tech.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3276e0d336a0.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer