About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

De effectiviteit van het gebruik van de i-ACT binnen cliënt- en taakgerichte revalidatie bij centraal neurologische aandoeningen. Van literatuurstudie naar praktijkonderzoek

2017
Decrae, Debbie
Vandenberk, Astrid
Tielens, Diete
Vandevelde, Cynthia
Professionele bachelor in de ergotherapie

Abstract :
Inleiding: Personen met centraal neurologische aandoeningen worden vaak geconfronteerd met sensomotorische disfuncties, dewelke ernstige beperkingen opleveren in de bovenste- en onderste extremiteiten. Hierdoor is er nood aan cliënt- en taakgerichte revalidatie, met als grootste prioriteit het herstel van de arm-handfunctie. De i-ACT, die als doel heeft een dergelijke revalidatie te stimuleren zonder extra inzet van therapeuten, zou een hulpmiddel kunnen zijn.

Doel: Dit onderzoek beoogt de effectiviteit van de i-ACT op vlak van functioneren, levenskwaliteit en motivatie bij personen met centraal neurologische aandoeningen nagaan.

Methode: Na een literatuurstudie aangaande de effecten van verschillende bewegingsdetectiesystemen op verschillende centraal neurologische aandoeningen, werd een kwantitatief praktijkonderzoek uitgevoerd in één revalidatiecentrum. Hiervoor kregen de deelnemende cliënten, gedurende zes weken, drie keer per week 45 minuten training met de i-ACT. Om de effectiviteit van de i-ACT na te gaan, werden op bepaalde tijdsstippen, diverse assessments afgenomen.

Resultaten: Twee van de drie geïncludeerde cliënten hebben vroegtijdig het kwantitatief praktijkonderzoek verlaten. Een verbetering op vlak van de mobiliteit in de bovenste extremiteiten (WMFT), de rompstabiliteit (TIS) en de actieve schouderflexie in de rechter lichaamszijde (AROM) wordt waargenomen na een trainingsperiode met de i-ACT. Bovendien is de zelfperceptie voor de uitvoering van de handtaken (MAM-36) en omtrent ADL-vaardigheden (COPM) gestegen. Doch wordt een hogere mate van vermoeidheid (MFIS) en een verminderde levenskwaliteit (SF-36) geconstateerd.

Conclusie: De i-ACT biedt positieve uitkomsten op vlak van functionaliteit van de bovenste extremiteiten en rompstabiliteit. Verder onderzoek naar de effectiviteit van de i-ACT is nodig.


Trefwoorden: Centraal neurologische aandoeningen, cliënt- en taakgerichte revalidatie, i-ACT, effectiviteitsstudie

Full text:
File Size Type Checksum  
De_effectiviteit_van_de_i-ACT.pdf 1 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 4449 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Decrae, D., Vandenberk, A., Tielens, D., Vandevelde, C. (2017). De effectiviteit van het gebruik van de i-ACT binnen cliënt- en taakgerichte revalidatie bij centraal neurologische aandoeningen. Van literatuurstudie naar praktijkonderzoek . Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8215c86dfb7015c874aae9521ac.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer