Abstract : Moeten we dit nu in grote of kleine stukjes snijden? Hoe moet ik dit snijden juf? Waren vragen die steeds weer terugkeerden in de kooklessen tijdens mijn verkennende stages, Scholen MPI vzw, campus BuSO Oosterlo.
Leerlingen die enkel zaten te wachten en pas actie ondernamen wanneer de leerkracht hen herinnerde aan de te nemen stappen betreffende de groenten die ze moesten snijden. Enerzijds frustratie bij de leerlingen omdat ze vaak lang moesten wachten en anderzijds frustratie bij de leerkracht die handen te kort kwam. Ik dacht dat de stappenplannen mogelijk een oplossing konden bieden en bracht dit ter sprake bij mijn stagementor. Ik was verbaasd door het verkregen antwoord:
"Ze lichtte toe dat de beschikbare stappenplannen niet op maat waren van haar leerlingen en ze de techniek, handeling in de praktijk vaak anders aanleerde".
Met dit actieonderzoek wil ik dus een didactisch leermiddel aanbieden als hulpmiddel om de leerlingen van OV2, eerste fase beter de ondersteunen in het zelfstandig zetten van stappen betreffende het wassen en snijden van groenten.
Hiervoor bekijk ik enkele theoretische achtergronden, spreek met vakleerkrachten en verricht mijn eigen veldonderzoek. Zo ontstond een stappenplan voor het snijden van ajuin, een "good practice" die veralgemeend kan worden naar andere groenten. Door ook een evaluatiefiche te voorzien waarbij de leerling zichzelf kan scoren en de leerkracht haar of zijn bemerkingen kan noteren, kan ook het groeiproces in kaart worden gebracht en opgevolgd.
Conclusie: het implementeren van een stappenplan op maat van de leerlingen resulteert in meer zelfstandigheid. |
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
De Rooij, S. (2023). Een praktisch stappenplan voor een OV2-leerling in de eerste fase om zelfstandiger te leren handelen tijdens het vak koken.
Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education UP.
Retrieved
from
http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82188bf66760188bf68a5a100d1.
|