About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home
ETD
Title : Fithandbal
Author :
Paredis, Julien
Abstract : Dit onderzoek had een dubbel doel: kijken of het mogelijk was om een fithandbal ploeg op te richten binnen de handbalclub Pentagoon Kortessem en het samenstellen van een nieuwe fithandbal lesmap.

De initiatie les fithandbal met deze doelgroep was een positieve ervaring. Dit mede door mijn vakkennis, goede voorbereiding, door een gerichte bevraging van de clubs vooraf en gemotiveerde deelnemers. Mijn les bestond uit drie delen: pulse, power en play oefeningen. Door samen te werken met een erkend personal trainer en lo leerkracht werd het mogelijk om de oefenstof op maat van de deelnemers aan te bieden. Via mijn informele manier van lesgeven ervaarden de deelnemers een trail and error klimaat waarin plezier de bovenhand nam. Het sociale aspect van fithandbal is een grote meerwaarde. De meeste deelnemers zijn ouders van kinderen die spelen in de jeugdreeksen. Hierdoor is de betrokkenheid met de club groter.

Na afloop van de les waren de deelnemers heel enthousiast. Naar volgend jaar toe zouden ze graag willen trainen in een fithandbal ploeg. Aangezien fithandbal zeer laagdrempelig is kan iedereen deelnemen. Ook het bestuur van Pentagoon Kortessem is zeer enthousiast en bekijkt hoe ze het project duurzaam kunnen verankeren.

Het maken van een nieuwe fithandbal lesmap was een leerrijk proces. De opbouw van de vorige map werd behouden aangezien dit een duidelijke en hanteerbare structuur is. Dat bleek uit de bevraging van
de trainers die al bekend waren met de map. Ik heb zowel vernieuwende als bestaande oefeningen geïntegreerd in de map. In tegenstelling tot de eerste lesmap heb ik er voor gekozen om krachtcircuits te integreren in plaats van individueel te werken. Dit is zowel voor de deelnemers als voor de trainer overzichtelijker.

Door tijdsgebrek en een mindere interesse van andere clubs heb ik mijn initiatie les niet meermaals kunnen geven in verschillende clubs. Hierdoor zijn mijn resultaten maar gebaseerd op één handbalclub. Aangezien fithandbal een opkomende tendens is, zijn er weinig bruikbare bronnen te vinden.

Na verloop van tijd kan er een derde fithandbalmap gemaakt worden. Binnen deze map kunnen er dan meer variatievormen worden aangereikt. Dit zorgt voor variatie in oefenstof bij deelnemers die meerdere jaren lid blijven.

Een bredere promotie zou uitgebouwd kunnen worden door promotie te voeren over heel Vlaanderen. Pentagoon Kortessem kan als voorbeeld dienen voor nieuwe opstartende clubs.

Het werken aan deze bachelorproef was voor mij een uitdaging. Aan de hand van de ervaringen die ik heb opgedaan zou ik bij het oprichten van de fithandbalploeg in Kortessem graag meehelpen en de trainingen ondersteunen. Ook bij het geven van initiatielessen in andere clubs wil ik meewerken.
Publisher : Hogeschool PXL
Publication date : 2018
Full text :
File Size Type Checksum  
Appendices :
File Size Type Checksum  
Type : Bachelorproef
Language :
Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs
Degree level : Bachelor
Discipline : Lichamelijke opvoeding - Bewegingsrecreatie
Grantor of degree : Hogeschool PXL
Department : PXL-Education
Awards :
Status : PUBLISHED
Persistent Identifier :
Created : 27/06/2018 13:47
Last modified : 05/01/2019 19:45
Collections :
Secundair onderwijs
2018
11401350
Views : 1444
 
 

Simple view
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer