About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Zijn peerevaluaties objectief? Voorbeelden van peerevaluaties binnen Nederlands die de objectiviteit verhogen

2021
Eerdekens, Shayen
Educatieve bacheloropleiding voor secundair onderwijs

Abstract :
"Een peerevaluatie gebruik ik niet, want ze is niet objectief door vriendjespolitiek" is een reactie die je vaak hoort bij leerkrachten. Zonde want peerevaluaties hebben tal van voordelen (bijvoorbeeld: verhoogde betrokkenheid van leerlingen, stijgende motivatie, autonomie wordt bevorderd…). Deze bachelorproef onderzoekt of peerevaluaties objectief georganiseerd kunnen worden en hoe zulke peerevaluaties eruit kunnen zien. Dit onderzoek biedt voorbeelden van peerevaluaties specifiek voor het vak Nederlands, maar ook voor andere vakken kunnen deze voorbeelden gebruikt worden.

Het onderzoek bestaat uit drie grote delen: het verkennend onderzoek, het praktijkonderzoek en het ontwerponderzoek. Het verkennend onderzoek wordt uitgevoerd d.m.v. een literatuurstudie. Voor het praktijkonderzoek wordt gebruik gemaakt van een enquête bij leerkrachten. Tenslotte bestaat het praktijkonderzoek uit voorbeelden van peerevaluaties die gebaseerd zijn op de informatie die werd verkregen uit zowel het verkennend onderzoek als het praktijkonderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat peerevaluaties niet 100% objectief ingevuld kunnen worden. Het invullen van peerevaluaties is een vaardigheid die leerlingen moeten aanleren. Daarom is het belangrijk dat leerlingen leren elkaar te evalueren door zo veel mogelijk te werken met peerevaluaties. Op die manier worden ze meer vertrouwd met de evaluatiecriteria, leren ze elkaar eerlijk feedback geven, leren ze eruit voor hun eigen leerproces… Leerkrachten geven leerlingen dus best zo veel mogelijk en bij diverse opdrachten een peerevaluatie. Verder zijn er ook een aantal factoren die de objectiviteit kunnen verhogen, namelijk: het formuleren van duidelijke evaluatiecriteria, het bieden van anonimiteit, leerlingen niet steeds een punt laten geven…

Peerevaluaties kunnen dus objectiever ingevuld worden. Om leerkrachten hier meer ondersteuning in te bieden heb ik de volgende materialen ontwikkeld: een checklist voor leerkrachten, hulpfiches voor leerlingen, voorbeelden van peerevaluaties voor het vak Nederlands en voor groepswerken en tot slot een automatische puntenberekening.

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 716 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Eerdekens, S. (2021). Zijn peerevaluaties objectief? Voorbeelden van peerevaluaties binnen Nederlands die de objectiviteit verhogen. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8217a85edf6017a864d4c171c3b.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer