About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Wetgeving over additieven in chocolade in Europa, USA en Canada

2014
Biets, Laurien
Professionele bachelor in de agro- en biotechnologie

Abstract :
Achtergrond
Het onderwerp van deze opdracht is het bestuderen van de wetgeving over additieven in chocolade in Europa, USA en Canada en bijkomend een lijst van interessante additieven uitgebreid onderzoeken.
Deze opdracht werd uitgevoerd in opdracht van Kim’s Chocolates om de huidige wetgeving rond additieven in chocolade voor hen te verduidelijken.
Dit onderwerp is zeer relevant omdat er volgens de wet is vastgelegd welke samenstelling en welke eigenschappen chocolade moet hebben en welke additieven in welke voedingsproducten gebruikt mogen worden. Wanneer dit niet duidelijk gekend is, is vervalsing van de chocolade door gebruik van verboden additieven mogelijk.
Het uitwerken van deze opdracht is een laatste stap in het behalen van het diploma agro- en biotechnologie, studierichting biotechnologie, afstudeerrichting voedingsmiddelentechnologie.
Doel
Het doel van deze opdracht is een overzicht te maken van de additieven die toegelaten zijn in de verschillende gebieden. Vervolgens is er een lijst van interessante additieven opgegeven door Kim’s Chocolates die uitgebreid onderzocht wordt. Er werd hier onder andere gekeken naar de oorsprong, het gebruik en opsporingsmethoden van/voor die additieven.
Methode
Om tot een resultaat te komen werd eerst en vooral een literatuurstudie uitgevoerd van de wetgeving. Voor de studie van de opgegeven additieven werd eerst algemene informatie opgezocht via internet en boeken en werd er dieper ingegaan op de ervaring uit de praktijk. Voor de opsporingsmethoden werd er contact gelegd met verschillende labo’s en met Cacaolab in Gent.
Resultaten
De resultaten van deze opdracht bestaan uit twee delen. Eerst is er een overzichtslijst met alle additieven die toegelaten zijn in chocolade in de verschillende gebieden. Hierbij wordt de maximumhoeveelheid die gebruikt mag worden vermeld. Een tweede resultaat is een uitgewerkte lijst met interessante additieven. Er werd gekozen om dit in fichevorm te doen met een vaste opmaak.
Conclusies
Een eerste conclusie is dat er weinig additieven toegelaten zijn in chocolade. Dit omdat het gebruik van veel additieven overbodig is of geen meerwaarde biedt voor de consument. Sommige additieven zorgen zelfs voor misleiding van de consument.
Als tweede conclusie kan gesteld worden dat de wetgeving nog niet helemaal op punt staat. Er moeten nog bijkomende en nieuwe onderzoeken gebeuren naar de veiligheid van het gebruik van additieven.
Tot slot kan ook geconcludeerd worden dat er weinig informatie beschikbaar is over de onderzoeken naar de additieven.

Promotoren:
Maria Pangratiu, Kim’s Chocolates
Johan Vandercappellen, PXL

Full text:
File Size Type Checksum  
Eindrapport Laurien Biets.pdf 1 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 4362 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Biets, L. (2014). Wetgeving over additieven in chocolade in Europa, USA en Canada. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Tech.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214a61f553014a620025e30e7c.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer