About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

‘Met het hoofd naar boven en de stuit naar beneden, kan de baby nog draaien?’ De mogelijkheid om een stuitligging te keren naar een hoofdligging

2014
Naus, Julie
Walters, Samantha
Professionele bachelor in de vroedkunde

Abstract :
De mogelijkheden om een stuitligging te keren naar een hoofdligging
Naus, J. & Walters, S (2014).
Segers, N., Nijs, E.
Corremans, A.
Een stuitligging is een lengteligging waarbij niet het hoofd, maar de billen en/of voeten zich in het baringskanaal bevinden. We onderscheiden 3 soorten stuitliggingen: volkomen, onvolkomen en half (on)volkomen. 3-4 % van de baby’s ligt in stuitligging aan het einde van de zwangerschap.
Studies hebben aangetoond dat er meer risico’s verbonden zijn aan een vaginale stuitbevalling dan aan een keizersnede bij een stuitligging. Na het publiceren van de bevindingen uit deze studies is het aantal keizersneden toegenomen. Deze literatuurstudie heeft als doel alternatieve methoden te bekijken om een stuitligging te keren naar een hoofdligging waardoor een vaginale bevalling (weer) tot de mogelijkheden behoort.
Na analyse van diverse wetenschappelijke artikelen zijn alternatieve methoden gevonden zoals de uitwendige versie, moxatherapie, Webstertechniek, acupunctuur en postureel management. Sommige van deze methoden zijn wetenschappelijk onderbouwd terwijl andere juist meer onderzoek behoeven. Van alle methoden blijkt uitwendige versie de meest effectieve en evidence based methode te zijn. De andere methoden zoals moxatherapie en Webstertechniek hebben meer onderzoek nodig. Deze laatste methoden worden in de praktijk toch toegepast omdat er geen noemenswaardige gezondheidsrisico’s zijn voor de zwangere of haar baby.
Uitwendige versie kan aanbevolen worden voor zwangere die in aanmerking komen vanaf 36 weken zwangerschap. Bij de uitwendige kering zal de vroedvrouw voor, tijdens en na de procedure de gynaecoloog assisteren. Tijdig correcte informatie verstrekken is van belang van geïnformeerde beslissing. De zwangere moet uiteindelijk haar eigen keuze kunnen maken.

Full text:
File Size Type Checksum  
De mogelijkheden om een stuitligging te keren naar een hoofdligging.pdf 543 KB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 4437 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Naus, J., Walters, S. (2014). ‘Met het hoofd naar boven en de stuit naar beneden, kan de baby nog draaien?’ De mogelijkheid om een stuitligging te keren naar een hoofdligging. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214a61f553014a6200a4811103.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer