About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Lasertherapie als oplossing voor mucositis en veel gestelde vragen van een kankerpatiënt

2014
Van Gorp, Eef
Driesen, Nele
Professionele bachelor in de verpleegkunde

Abstract :
kunnen we spreken van een verstoring in het evenwicht tussen celgroei en celdood. De schade aan de DNA van de cellen, wat kanker veroorzaakt, kan een endogene of exogene oorzaak hebben. Bij endogeen ligt de oorzaak in het lichaam zelf, bijvoorbeeld genetisch factoren. Exogene invloed komt van buiten het lichaam, bijvoorbeeld roken. Er zijn verschillende soorten kanker. Het kan een tastbaar gezwel vormen maar kan ook in het bloed voorkomen. De gezwellen kunnen we nog eens onderverdelen in goedaardige en kwaadaardige tumoren. Men kan deze door karakteristieke verschillen onderscheiden van elkaar. Een verschil bijvoorbeeld is dat een goedaardig gezwel scherp begrensd is, tegenover een kwaadaardig gezwel dat onscherp begrensd is. Enkel bij de kwaadaardige gezwellen spreken we van kanker.
De verschillende soorten behandelingen bij kanker zijn:
- Chirurgie:
Hierbij gaat men door middel van chirurgisch ingrijpen proberen het kankergezwel te verwijderen.
- Chemotherapie: Cytostatica grijpt in op de stofwisseling of andere biochemische processen van de cel.
- Radiotherapie: Hier gaat men de tumor bestralen.
- Hormonale therapie: Hormonaal milieu in het lichaam veranderen zodat de hormoongevoelige tumor niet meer kan groeien.
- Immuno- en targeted therapie: Manipulatie van biologische processen en/of toedieningen van biologische stoffen zodat het lichaam in staat is om de tumorcellen op te ruimen of hun groei te remmen.
- Radionuclidetherapie:
Het toedienen van radioactieve elementen.
82
Als volgt bespreken we mucositis. Eerst leggen we uit dat mucositis een ontsteking van het slijmvlies in de mond is. De kwetsbaarheid van het slijmvlies wordt veroorzaakt door chemo- of radiotherapie. Het meest voorkomend symptoom van mucositis is pijn. Voor het comfort van de patiënt is het belangrijk dat dit zo goed mogelijk bestreden wordt. Dit kan met mondspoelmiddelen of orale pijnmedicatie. De combinatie van de smaakverandering veroorzaakt door de chemotherapie en de pijn die mucositis veroorzaakt, kan de voedingsbehoefte van de patiënt in gedrang brengen. Deze moet daardoor goed in de gaten gehouden worden. De belangrijkste therapieën bij mucositis zijn lasertherapie en mondverzorging.
We gaan daarom iets dieper in op lasertherapie en mondverzorging. Een laser is een lichtbron die een elektromagnetische straling uitzendt. Het laserlicht zorgt ervoor dat er meer energie beschikbaar is waardoor de cellen actiever worden. Hierdoor herstellen ze zich vlotter. De klinische effecten van lasertherapie zijn een toegenomen bloedstroom, pijnverlichting, spierrelaxatie, weefselstimulatie en het heeft een anti-inflammatoir effect. Een groot voordeel van de behandeling is dat ze snel en pijnloos is. Er zijn ook geen nevenwerkingen of contra- indicaties. Eén van de grote voordelen is dat lasertherapie met elke therapie gecombineerd kan worden. Een goede mondverzorging is zowel een belangrijk preventiemiddel, als een therapie voor mucositis. Hierbij moet men vooral goed de tanden poetsen, flossen en spoelen.
Als laatsten hebben we de veel gestelde vragen van een kankerpatiënt besproken. Deze vragen hebben we gekregen van de oncocoach van het Jessa ziekenhuis. Voor het praktische gedeelte hebben wij een brochure en een filmscript gemaakt over onze literatuurstudie.

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 1692 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Van Gorp, E., Driesen, N. (2014). Lasertherapie als oplossing voor mucositis en veel gestelde vragen van een kankerpatiënt. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214dd81613014ddd3835b50a8b.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer