About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Vlaamse regiolecten via letters. De meerwaarde van de fonetische differentiatie in Vlaanderen voor een experimenteel lettertype, veruitwendigt in een visuele prosodie

2014
Bormans, Kevin
Master of Arts in de beeldende kunsten PXL

Abstract :
Het accent waarmee de inwoners van een bepaalde regio spreken, geeft vaak een onzichtbare en onofficiële identiteit aan de desbetreffende regio. De rijkheid aan variaties (zoals het ‘Limburgs’ of het ‘Antwerps’,…) waarin het Nederlands in Vlaanderen over de tong rolt, vormt de kiem van dit project. Het sinds 1888 tot op heden gebruikt systeem voor de weergave van fonetische eigenschappen in lettervormen, oftewel het IPA, karakteriseert visueel door zijn universaliteit vaak niet de unieke eigenheid van een taal of regiolect.
Dit onderzoek kadert dit project eerst binnen de wereld van het letterontwerp. Vervolgens worden de regionale accenten binnen Vlaanderen onder de loep genomen en visueel gemaakt in een abstract systeem. Omdat het, zoals verderop te zien is, onmogelijk is om alle accenten van elk verschillend individu in een lettertype te vatten, zal er gebruik worden gemaakt van wetenschappelijke gegevens en stereotype opvattingen. Deze bevindingen worden als laatste in een systeem van universele vormparameters gegoten, dat op zijn beurt wordt toegepast op een Vlaams geworteld lettertype, de Flandrien.

Full text:
File Size Type Checksum  
Bormans.pdf 3 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 4363 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Bormans, K. (2014). Vlaamse regiolecten via letters. De meerwaarde van de fonetische differentiatie in Vlaanderen voor een experimenteel lettertype, veruitwendigt in een visuele prosodie. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-MAD.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214d8fbcc5014d9ac74b651e59.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer