About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Problemen onder water. Hoe kan ik bij de oudste kleuters meer bewustwording creëren over de vervuiling in de oceaan, de gevolgen en onze eigen impact?

2023
Andersen, Esther
Educatieve bacheloropleiding voor kleuteronderwijs

Abstract :
1 Het doel, de onderzoeksvraag: wat wil ik nagaan? Welke vraag stel ik me? Waarin wil ik inzicht krijgen?
Voor mijn bachelorproef moest ik aan de slag gaan met de SDG’s. De SDG’s zijn opgesteld door de Verenigde Naties om een actieplan te vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. Er zijn 17 doelstellingen om de aarde terug gezond te maken tegen 2030.
Ik koos uit deze 17 doelstellingen SDG 14 "leven in het water". Zo kwam ik tot mijn onderzoeksvraag: "Hoe kan ik bij de oudste kleuters meer bewustwording creëren over de vervuiling in de oceaan, de gevolgen en onze eigen impact?"

2 Hoe onderzocht ik de vraag, hoe ging ik tewerk?
Ik ging eerst op zoek naar welke problemen er zich allemaal afspeelden in de oceaan. Ik onderzocht wat de beginsituatie was van mij stageschool op Sint-Maarten. Ook onderzocht ik eerst wat er al was van educatieve materialen. Op die manier kwam ik te weten dat er 4 hoofdproblemen afspelen in de oceaan, namelijk: plastiek vervuiling, vis- en landbouw vervuiling, olievervuiling en de opwarming van het zeewater. Ik kwam ook te weten dat er veel prentenboeken bestonden over plastiek vervuiling en dat er informatieve boeken bestonden over de oceaanvervuiling. Enkel waren deze informatieve boeken pas voor kinderen vanaf 8 jaar.
Ik heb dus beslist om zelf een informatief prentenboek te schrijven voor de oudste kleuters over de 4 hoofdproblemen. Ik heb informatie opgezocht en inspiratie op gedaan voor de verhaaltjes en de tekeningen. Naast mijn prentenboek heb ik ook nog een lesbundel voor leerkrachten kleuteronderwijs gemaakt.

3 Verwachtingen of eventuele conclusies, aanbevelingen.

Het informatief prentenboek is opgesteld volgens een vaste volgorde: verhaaltje, informatieve pagina, spelletjes pagina. Het prentenboek is op de eerste plaats voor de kleuters om zelfstandig meer te weten te komen over de problemen in de oceaan. Daarnaast is het ook bruikbaar voor specifieke themaweken. Tijdens de themaweek kan je de lesbundel gebruiken.

Full text:
File Size Type Checksum  
Andersen_Esther_Bachelorproef_.pdf 1 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 225 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Andersen, E. (2023). Problemen onder water. Hoe kan ik bij de oudste kleuters meer bewustwording creëren over de vervuiling in de oceaan, de gevolgen en onze eigen impact?. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82188be8bef0188be8d6c8f00a0.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer