About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Impact MIG 6 op het huidige datamodel van de Belgische energiemarkt

2018
Vandewaerde, Kristof
Professionele bachelor in de toegepaste informatica

Abstract :
Deze stageopdracht vindt plaats bij Nrgfin, een consulting firma die gespecialiseerd is in financiėle en operationele consultancy en BI-producten voor energieleveranciers. De BI-producten bestaan uit Qlik Sense applicaties die gebouwd worden op de data van de klanten (in casu de energieleveranciers), stamgegevens van eindklanten en marktdata. Deze data wordt uitgewisseld tussen energieleveranciers en distributienetbeheerders (DNBs) in overeenstemming met het huidige geļmplementeerde marktmodel, MIG 4 (Market Implementation Guide version 4). Om te komen tot bruikbare data voor Qlik Sense, moeten hierop verschillende operaties uitgevoerd worden, bijvoorbeeld uitpakken, transformeren en inladen.
In deze opdracht wordt het datamodel en het relatiemodel beschreven dat gebruikt wordt als basis voor de Qlik Sense applicaties. Daarnaast worden ook de interne processen beschreven die uitgevoerd worden om te komen tot gevulde applicaties. Naar aanleiding van een aantal nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt, met name de komst van zonnepanelen en slimme meters, is er nood aan een herziening van de huidige marktprocessen. Een nieuwe versie van de 'Market Implementation Guide’ (MIG 6) dient hieraan tegemoet te komen. De marktprocessen Billing, Settlement, Structure en Metering krijgen volgens MIG6 enkele aanpassingen. Zo zal er verandering zijn van Masterdata die gebruikt wordt in de marktprocessen. Er is ook een introductie van Services die gekoppeld worden per energiemeter. De impact van de verandering is dat de huidige interne processen aangepast moeten worden. De verschillende database tabellen moeten ook aangepast worden naar de nieuwe masterdata.
Verder is er een onderzoek gedaan naar de transitie van de communicatiestandaard voor beide MIG-versies. De nieuwe versie van de gids (MIG6) stelt een gegevensuitwisseling voor op basis van de 'Extensible Markup Language’ (XML). De reden waarom er een nieuwe communicatiestandaard geļmplementeerde wordt is omdat het huidige EDIEL-berichtenverkeer vraagt om dure investeringen, het is moeilijk aanpasbaar aan nieuwe processen. Het gebruik van Value Added Networks, het centraal systeem dat transacties tussen verschillende partijen mogelijk maakt, gaat ook gepaard met een hoge operationele kost. De overgang naar webservices in MIG6 maakt het ook niet meer mogelijk om met EDIEL te werken, deze werken enkel met XML. Een andere reden is dat de ontwikkelaar van MIG6, namelijk Atrias, het mogelijk wilt maken aan derde partijen om data te verwerken. De kost voor nieuwkomers om mee te delen aan de marktwerking wordt door MIG6 ook verlaagd.
Het onderzoek stelt vast dat XML-bestanden groter zijn dan EDIEL-bestanden, maar ze zijn wel makkelijker leesbaar. EDIEL is vooral een machine naar machine communicatiestandaard, terwijl XML een open en voor mensen leesbaar formaat wilt zijn. De XML-standaard heeft in vergelijking met EDIEL ook meer integratie met MS SQL-server. Dit zal ervoor zorgen dat Nrgfin zijn interne en manuele processen om data naar de database op te sturen zal verkleinen.

Full text:
File Size Type Checksum  
Eindwerk_Vandewaerde_Kristof_versie19.pdf 2 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 4134 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Vandewaerde, K. (2018). Impact MIG 6 op het huidige datamodel van de Belgische energiemarkt. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-IT.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8216440ce94016440fdc8cf0796.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer