About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Et tu, Brute? Filmfragmenten over de Romeinse periode in de les geschiedenis

2018
Valkeneers, Jens
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
Rome is een onderwerp dat veel leerlingen aanspreekt. De verhalen over Romulus en Remus, koningen en keizers doen hen wel eens wegdromen. Om het onderwerp zo visueel mogelijk te maken wordt er in de les geschiedenis al reeds veel gebruikt gemaakt van afbeeldingen en filmfragmenten. Gladiatoren worden meteen geassocieerd met Russel Crowe, maar is Crowe eigenlijk wel een goed voorbeeld? Deze vraag kwam telkens terug. Is het fragment dat de leerlingen hier zien eigenlijk wel een goed fragment? Daarom stond mijn besluit snel vast, ik zou onderzoeken welke fragmenten te gebruiken zouden zijn voor de leerkracht geschiedenis.
Dat dit geen simpele taak bleek, was al snel duidelijk. Allereerst moest er een lijst worden opgesteld van alle gebeurtenissen die potentieel interessant kunnen zijn voor de leerlingen. Daarna werd een lijst opgesteld met films en series die potentieel hadden om bruikbaar te zijn in de les. Deze lijst bevat onder andere de bekende film "Gladiator", de HBO serie "Rome" en het mythische "I, Claudius".
Wat volgde, was het bekijken van meer dan 2500 minuten filmmateriaal. Uit deze immense berg audiovisueel materiaal zal zeker het bruikbare materiaal boven komen. Elke film of aflevering wordt besproken op gebied van verhaallijn, bruikbaarheid, maar ook op eventuele anachronismen of fouten.
Verwachtingen

Na het grootste deel van de fragmenten bekeken te hebben, begint er zich een duidelijk patroon af te tekenen. Keizers en gladiatoren blijken zeer interessant te zijn voor filmmakers. Dit is enerzijds te begrijpen, anderzijds zijn er veel onbesproken onderwerpen. Vooral goede fragmenten vinden over de beroemde legende van Romulus en Remus en de Romeinse koningsperiode bleek een moeilijke opdracht. Het resultaat is te zien in deze proef.
De vraag die een leerkracht geschiedenis zich kan stellen is duidelijk: "Et tu, Brute? Gebruikt u ook al filmfragmenten in de les Rome?".

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 1414 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Valkeneers, J. (2018). Et tu, Brute? Filmfragmenten over de Romeinse periode in de les geschiedenis. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8216440ce940164411cdadb18fb.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer