About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Occultica. Hekserij in de middeleeuwen

2015
Van Meel, Gert
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
Al sinds de klassieke oudheid deden lelijke oude vrouwtjes aan allerlei soorten zwarte ma-gie. Soms genazen ze zieken en hielpen ze mensen. Maar wanneer het volk genoeg had van al die mysterieuze tovenarij belandden de oude vrouwtjes op de brandstapel!
Tot zover het algemene beeld dat de meeste mensen van heksen hebben. Ik ga met mijn af-studeerproject dieper in op de geschiedenis van deze zogenaamde heksen, maar ik probeer ook het stereotype van heksen te doorbreken. Wist je dat ook mannen en kinderen hun einde zagen als heksen op de brandstapel? Wanneer we lezen over de beruchte heksenprocessen leek het net alsof de dorpelingen hun hooivorken en fakkels in de aanslag namen om op hek-senjacht te gaan. Niets blijkt minder waar als we de bronnen nauwkeurig bestuderen. Er wa-ren zeker en vast periodes waarin heksen gevaar liepen om vervolgd te worden, maar die vervolging gebeurde meestal via een wereldlijke of geestelijke rechtbank. Enkel in sommige uitzonderlijke gevallen werden er mensen gestenigd of in elkaar geslagen door de lokale dorpelingen.
De definitie van een heks hangt ook absoluut af van de situering in de tijd en ruimte: een heks van nu is niet hetzelfde als die van de klassieke oudheid of de middeleeuwen! Hekserij staat jammer genoeg niet concreet geformuleerd in de meeste handboeken. Volgens mijn er-varingen is er niet veel materiaal beschikbaar. Een leraar geschiedenis zal waarschijnlijk heel wat opzoekwerk moeten verrichten om hierover degelijke lessen voor te bereiden. Daar heb ik echter een oplossing voor bedacht. Het theoretisch gedeelte van mijn afstudeerproject be-vat alles wat je moet weten als leraar over hekserij. Het bespaart je uren opzoekwerk, maar ook uren voorbereiding. Want het praktijk gedeelte bevat een kant en klare bundel, compleet met Powerpoint presentatie, verkorte lesvoorbereiding, internet zoekopdrachten, taken en ook een zelf ontworpen kaartspelletje. Ik heb het kaarspelletje “Heksenjacht!” genoemd om-dat het de mogelijk geeft om de grote willekeur en de absurditeit van de heksenprocessen te herbeleven in de klas. En de rest… is geschiedenis!

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 2626 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Van Meel, G. (2015). Occultica. Hekserij in de middeleeuwen. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c32754baa32da.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer