About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Artistieke gymnastiek heren (AGH) in Limburg

2015
Kusters, Rhiana
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
In de sport gymnastiek zijn er vele verschillende disciplines te onderscheiden, waaronder artistieke gymnastiek heren (AGH) en artistieke gymnastiek dames (AGD). Er wordt vaak gedacht dat deze twee disciplines hetzelfde zijn, maar dat is helemaal niet zo. Buiten het geslacht zijn er ook nog vele andere verschillen zoals de toestellen en oefeningen, maar ook de populariteit. Zo is AGH veel minder populair dan AGD. Daarom behandelt dit eindwerk de volgende onderzoeksvraag: “hoe komt het dat gymnastiek minder populair is bij mannen en hoe kan deze sport gepromoot worden?”
Hierover wordt dan ook graag meer informatie aangeboden en daarom werd er onderzoek verricht naar de uitval van AGH, specifieker in de provincie Limburg. Hoeveel clubs in Limburg bieden herenturnen aan? En waarom is herenturnen niet zo populair als damesturnen? Tot slot wordt er voor een turnclub in Limburg een evenement georganiseerd in functie van een actieve ledenwerving.

In hoofdstuk 1 staat de geschiedenis en het ontstaan van artistieke gymnastiek beschreven. Dit is belangrijk aangezien er een onderzoek wordt uitgevoerd naar de populariteit. Het doel is te weten komen hoe turnen tot stand is gekomen en wat de eigenlijke functie ervan was. Hoofdstuk 2 beschrijft de Fédération Internationale de Gymnastique (FIG). Deze organisatie bepaalt de regels en organiseert de grote internationale wedstrijden. De FIG is het overkoepelend orgaan waar alle clubs zich bij aansluiten. In hoofdstuk 3 wordt er gekeken naar België, meer bepaald Vlaanderen. Hierin staat de Gymnastiek Federatie Vlaanderen (GymFed) beschreven. Wat is GymFed en waarvoor dient deze organisatie? Dat allemaal kan hier gelezen worden. Hoofdstuk 4 bespreekt gymnastiek in zijn ruime versie. Gymnastiek betekent niet enkel AGD en AGH, maar het is meer dan dat. Zo zijn er acht disciplines die vallen onder gymnastiek! Hoofdstuk 5 verdiept zich in de discipline van het onderzoek: AGH. Hierin staat kort besproken wat AGH inhoudt. Hoofdstuk 6 behandelt het onderzoek naar AGH. De verschillende stappen doorheen het onderzoek staan hier uitgeschreven. Hoofdstuk 7 is een samenvatting van het onderzoek waarin de voornaamste redenen staan waarom AGH niet zo populair is als AGD. Hoofdstuk 8 bespreekt de manier waarop clubs de sport promoten. Als laatst, in hoofdstuk 9, kan er meer gelezen worden over het “Kleutergym Event”.

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 2688 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Kusters, R. (2015). Artistieke gymnastiek heren (AGH) in Limburg. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3278357d3978.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer