About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Moslimwetenschappers en hun invloed op de wereld

2015
Cengiz, Fatih
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
De wereld van vandaag is modern en wordt elk jaar moderner. Toch is dit niet overal het geval. Zoals we bijna elke dag op het nieuws kunnen zien, kunnen lezen in kranten of kunnen volgen dankzij de sociale media zijn er ook plaatsen met veel problemen. Wat opvalt, is dat de meeste van deze plaatsen moslimlanden zijn. Naast de problemen in deze landen hebben moslims vandaag ook geen goede reputatie. Terreur wordt direct gelinkt aan hun godsdienst. De wereld van de moslims wordt niet gezien als modern en ligt op vlak van economie, politiek en onderwijs ook achter op Europa en de Verenigde Staten. Het voelt aan alsof er een muur is tussen het Oosten en het Westen en dat de twee werelden niets met elkaar gemeen hebben. Is dit wel de waarheid? Hoe komt het dat dit vandaag gebeurt en is dit altijd zo geweest? Het eindwerk ‘moslimwetenschappers en hun invloed op de wereld’ gaat proberen een antwoord te geven op deze vragen.

We gebruiken elke dag onze eigen voertuigen of het openbaar vervoer. We gebruiken onze smartphones, we vliegen naar andere landen, we hebben ziekenhuizen waar medische ingrepen gedaan kunnen worden en nog veel meer. Iedereen kan deze gebruiken maar zijn dit wel uitsluitend westerse uitvindingen?

Een auto gaat bijvoorbeeld vooruit omdat een cirkelvormige beweging wordt omgezet in een rechtlijnige beweging. Deze uitvinding werd gedaan door Al-Jazari, een Arabische uitvinder en wetenschapper uit de 12de eeuw. We gebruiken camera’s dankzij Ibn Al Haytham, een wetenschapper die de werking van het oog uitlegde met behulp van een camera obscura. Dankzij zijn werk hebben we camera’s kunnen maken. In school leren we dat de gebroeders Wright de eerste personen waren die probeerden te vliegen terwijl 1000 jaar voor hen dit werd gedaan door Abbas Ibn Firnas. Ziekenhuizen waren er in overvloed in de moslimwereld uit de Middeleeuwen. De instrumenten die dokters en chirurgen vandaag gebruiken werden voor een groot deel uitgevonden door Abu Al-Kasim Al-Zahrawi. Een chirurg uit de 10de eeuw die leefde en werkte in het huidige Spanje.

Wetenschap en onderwijs waren dus belangrijk in het moslimrijk dat zich uitstrekte van Spanje tot China. In dit rijk werden zelfs de eerste stappen gezet van het moderne Europa. De reden hiervoor was dat de moslimwetenschappers ook hebben samengewerkt met christelijke en joodse wetenschappers. Op deze manier werd hun werk vertaald van het Arabisch naar het Latijn en onderwezen in de Europese universiteiten. De moslims werkten toen samen met niet-moslims omdat de islam de verdraagzaamste godsdienst van die periode was. Aan de andere kant werd het christendom misbruikt door een kleine elite om mensen te onderdrukken en de eigen macht te vergroten. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid.
De moslimwereld en de westerse wereld zijn dus nauwer met elkaar verbonden dan de meeste denken of zeggen. Dit eindwerk wil dit aantonen met voorbeelden uit het leven van tien bekende moslimwetenschappers. Het geeft ook een beeld van de islamwereld van vandaag en hoe het tot dit punt is kunnen komen. Dit allemaal terwijl de renaissance eigenlijk is kunnen beginnen dankzij de wetenschap en techniek uit de moslimwereld.

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 2552 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Cengiz, F. (2015). Moslimwetenschappers en hun invloed op de wereld. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3271ea92280e.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer