About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

HeroriŽntering naar rekrutering van volleyballende jongens

2016
Ilsbroux, Dries
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
Het volleybal in Vlaanderen lijkt steeds aantrekkelijker te worden. Zou dit komen door de mooie prestaties van onze nationale volleybalploegen? Dat weet men niet. Maar de laatste jaren merken we alleszins een stijging in het totaal aantal leden dat zich aansluit bij een volleybalclub. Blijft deze tendens over alle leeftijdscategorie√ęn hetzelfde?

In deze bachelorproef wordt er dan ook dieper ingegaan op de verhouding tussen het aantal jongens en meisjes onder zestien jaar die zich aansluiten bij het volleybal. Om hier een beter beeld over te krijgen wordt er specifiek ingegaan op de situatie in Vlaams-Brabant.

Voor deze bachelorproef werd er gebruik gemaakt van gegevens die verkregen werden via de Vlaamse Volleybalbond. Uit deze cijfers merkt men dat er de laatste jaren in verhouding minder jongens jonger dan zestien jaar aansloten zijn bij een volleybalclub dan meisjes van diezelfde leeftijd. Deze tendens werd ook al bemerkt in Nederland. Het volleybal lijkt dus minder populair bij jongens. In Nederland heeft men ‚ÄėSmashbal‚Äô zo‚Äôn vijftal jaar geleden ge√Įntroduceerd, wat als doel had om meer jongens te rekruteren. Vlaanderen kon niet achterblijven, daarom werd in 2014 ‚ÄėSmashvolley‚Äô gelanceerd. Smashvolley is leuke en uitdagende variant op het volleybal, gebaseerd op het Nederlandse Smashbal. Deze spelvorm focust zich op het aanvallen en kan op verschillende levels gespeeld worden, waardoor het interessant blijft voor zowel starters als meer ervaren jongeren. Hiernaast wil de Vlaamse Volleybalbond ook Volley@school toepassen om zo het volleybal te promoten in scholen, waardoor er meer leden kunnen worden aangetrokken.

Smashvolley is het onderwerp van het praktijkonderzoek van deze bachelorproef. ‚ÄúIs smashvolley geschikt voor het promoten van volleybal en het rekruteren van jongens?‚ÄĚ Om dit te onderzoeken werden er een aantal activiteiten georganiseerd die gebaseerd zijn op het smashvolley. Hierdoor kunnen jongeren op een leuke, interactieve manier kennis maken met het volleybal. Dit werd gedaan in samenwerking met VC Molenstede aangezien deze volleybalclub met een tekort aan jongens kampt. Ook werden er activiteiten georganiseerd voor leerlingen van het derde tot en met het vijfde leerjaar in scholen gelegen in en rond de regio van Diest, gelegen in Vlaams-Brabant. Smashvolley wordt reeds toegepast in Limburg, daarom is Vlaams-Brabant dan ook een interessant onderzoeksgebied. Door deze toepassing kunnen we bekijken of het Smashvolley aanslaat bij jongens onder de zestien jaar.

Vroeger werd volleybal ervaren als een saaie, niet-dynamische sport. Daarom wil men met smashvolley deze misvatting uit de wereld helpen. Vandaar de vraagstelling: ‚ÄúHoe kunnen we de rekrutering naar volleyballende jongens onder de zestien jaar herori√ęnteren?‚ÄĚ

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 1734 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Ilsbroux, D. (2016). HeroriŽntering naar rekrutering van volleyballende jongens. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82155c572e50155c59959471183.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer