About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Ziektes en geneeskunde in de middeleeuwen

2015
Charlier, Nathalie
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
Heb je tegenwoordig last van een verkoudheid, een griep of een andere ziekte, dan ga je langs bij de dokter en krijg je een medicijn voorgeschreven waardoor je na enkele dagen weer helemaal genezen bent. Als je een zwaardere ingreep moet laten doen, laat je een operatie uitvoeren waardoor je lichaam terug zal herstellen. Vandaag de dag, heeft elke ziekte een naam, zijn eigen symptomen en ook zijn eigen behandeling en elke arts weet hoe men bijna elke ziekte moet gaan behandelen en genezen.

Natuurlijk is de uitgebreide kennis waaruit de medische wereld nu bestaat niet altijd zo omvangrijk geweest en waren vele ziektes voor de artsen en de gewone mensen een waar mysterie. In mijn eindwerk wil ik een deel van de mysteries nagaan en bekijken hoe de artsen in de middeleeuwen omgingen met nieuwe ziektes en hun behandeling. Mijn eindverhandeling is een weergave van de algemene geneeskunde en ook van de speciale behandelingen die men toen ging toepassen.

Hoe de geneeskunde zover kon komen wou ik tijdens mijn afstudeerproject onderzoeken. Van waar kwam de geneeskunde nu juist, wie of wat heeft voor een grote doorbraak gezorgd? Om dit te kunnen nagaan ben ik theorieën van oude Griekse geleerden gaan bekijken en heb ik deze verwerkt in mijn eindwerk. Ik ben ook de periode na de middeleeuwen gaan bekijken en heb de tijd van Vesalius onder de loep genomen. Hij heeft heel wat veranderingen verwezenlijkt en deze hebben nog steeds invloed op de huidige medische kennis.

Het is dus een vrij algemene uitleg die ik weergeef maar ik kijk ook verder dan de middeleeuwen alleen. Ik wil hiermee bereiken dat er een totaal beeld gevormd kan worden van de geneeskundige ontwikkeling.

Als laatste wordt in mijn eindverhandeling ook nog het Sint-Janshospitaal in Brugge behandeld, dit omdat het een belangrijk zorgverhaal heeft dat begon in de middeleeuwen en duurde tot het einde van de 19de eeuw. Dit was een invloedrijk hospitaal voor onze gewesten en heeft ook voor heel wat vernieuwingen gezorgd.

Om mijn afstudeerproject kracht bij te zetten heb ik een werkbundel voor leerlingen uitgewerkt. Zo kunnen de leerlingen aan de hand van verschillende oefeningen en opdrachten het mysterie achter de geneeskunde in de middeleeuwen ontdekken.
Het is een interactieve werkbundel omdat de leerlingen heel vaak de hulp van het internet nodig hebben. Ze moeten veel opzoekingswerk verrichten, zo zijn ze ook zelfstandig bezig met deze werkbundel en leren ze deze materie beter begrijpen. Om hun onderzoek naar het mysterie af te ronden sluit deze werkbundel af met een uitstap naar het Sint-Janshospitaal. Daar ontdekken ze het zorgverhaal van dit ziekenhuis en kunnen de leerlingen met hun voorkennis heel wat voorwerpen aan elkaar linken en de leerstof beter begrijpen.

Als u dus ook geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van de geneeskunde doorheen de middeleeuwen, dan is dit afstudeerproject zeker een aanrader. Ik hoop dat u evenveel plezier hebt in het doorlezen van dit project als ik had bij het schrijven hiervan. Ik wens jullie alvast veel leesplezier toe.

Full text:
Full text not available

Dit eindwerk werd 2587 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Charlier, N. (2015). Ziektes en geneeskunde in de middeleeuwen. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c32752e50328d.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer