About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Infrastructure solutions en Docker containers

2018
Lasker, Jorn
Professionele bachelor in de toegepaste informatica

Abstract :
Essec-BNS is ontstaan na het samenvoegen van twee bedrijven, namelijk Essec en Business Network Systems. Hierdoor is de groep een totaalaanbieder op vlak van ICT en de meest veelzijdige groep inzake telecom, data en alarmering. Essec-BNS helpt bedrijven met installatie en ondersteuning van hun infrastructuur en bedrijfstelecommunicatie. Het bedrijf is gericht op een maximaal rendement en kostenefficiŽntie.
Tijdens de stage komen er verschillende opdrachten aan bod. Het is de bedoeling in contact te komen met verschillende technologieŽn en hardware maar vooral ook de verschillende services van Essec-BNS te leren kennen. De meest voorkomende opdracht is het configureren en installeren van infrastructuur zoals laptops, desktops en servers. Deze worden voor bedrijfsklanten klaargemaakt door deze te configureren met de benodigde software zoals Windows 10, AV Defender, Office en enkele andere programmaís. Voor het virtualiseren van servers wordt VMware ESXi gebruikt. Dit is virtualisatie software die op bare-metal servers gedraaid kan worden. Bepaalde servers moeten nog geassembleerd worden. Extra RAM of CPU komen dus ook aan bod bij deze assemblage. Naast deze opdrachten is het bemannen van de helpdesk ook een groot onderdeel geweest tijdens de stage. Via de helpdesk worden klanten geholpen met hun problemen in verband met infrastructuur en software.
Voor de onderzoeksopdracht wordt onderzocht of Docker-containers een businessopportunity zijn voor de Essec-groep. Om een conclusie te kunnen formuleren, wordt eerst onderzocht wat Docker is. Deze software zorgt ervoor dat applicaties in een container gestopt kunnen worden. De Docker-software wordt op een duidelijke manier omschreven evenals de voor- en nadelen van containers. Docker is niet de enige aanbieder voor containersoftware. Er bestaan alternatieven voor Docker, zoals rkt, die toegelicht zullen worden. Omdat Docker-containers de afgelopen jaren zo populair geworden zijn, heeft Microsoft een eigen soort container gemaakt. Deze containers noemt men Windows Server Containers en worden dan ook beschreven in deze opdracht. Deze containers werken op het Windows-OS en zijn niet helemaal hetzelfde als de Docker-containers. Nadat de Docker-software toegelicht is, wordt een SWOT-analyse over Essec-BNS gemaakt om na te gaan wat de opportuniteiten zijn. Deze analyse brengt meer duidelijkheid over de interne en externe factoren die invloed kunnen hebben op de keuze voor het al dan niet in gebruik nemen van Docker-containers. Samen met deze SWOT-analyse wordt een ROI-analyse opgesteld om te kijken of het financieel een goede oplossing zou zijn om Docker-containers te implementeren in het bedrijfsproces.

Full text:
File Size Type Checksum  
Eindwerk_Lasker_Jorn.pdf 3 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 4118 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Lasker, J. (2018). Infrastructure solutions en Docker containers. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-IT.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8216440ce940164410a00df0a4c.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer