About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Slaapstoornissen, van op afstand bekeken

2016
Broers, Jef
Bachelor in het zorgmanagement

Abstract :
Slaapstoornissen, van op afstand bekeken (ontwikkeling zorgpad slaapapneu)
In de literatuur verschilt het percentage voor slaapstoornissen wereldwijd. Vroeger lag dit rond 4 à 6%. Een recente studie van Philips in 2013 geeft 6,4% aan en een studie in the Lancet in 2015 spreekt zelfs van 10%. Concreet zouden er dus in België minimaal 600.000 à 700.000 mensen slaapstoornissen hebben. Momenteel wordt geschat dat ongeveer 80.000 patiënten worden behandeld voor slaapapneu; dit is amper 13 à 15%.
De afgelopen jaren heeft men een gestage toename van het aantal patiënten gezien (2013: 57.000, 2014: 67.000, (cijfers RIZIV), geschat mei 2016: 85.000). Dit heeft directe gevolgen voor het budget van de gezondheidszorg, maar ook nog veel andere socio-economische gevolgen (kwaliteit van leven, verkeersongevallen o.a.). Om dit slaapprobleem te kunnen aanpakken in de komende jaren zal men moeten gaan naar een ander zorgmodel, dat sneller, goedkoper en efficiënter werkt, want niet behandelde slaapstoornissen kosten uiteindelijk veel meer, gemiddeld 3860€. Men kan, indien met niet ingrijpt op slaapapneu, o.a. hartfalen, diabetes, hypertensie of CVA gaan ontwikkelen.
Het zorgmodel waar dit stuk over gaat is het zorgpad slaapstoornissen. Van op afstand wordt de patiënt met slaapapneu opgevolgd door middel van telemonitoring en is er gekeken naar een verbeterde gebruiksduur van de therapie. Ook wordt er nagegaan of de apneu hypopneu index (AHI) bij de auto CPAP (APAP)-patiënt een verbetering laat zien ten opzichte van de vaste CPAP.
Ook de problemen die men ondervindt bij het ontwikkelen en uittesten van een deel van het zorgpad worden beschreven.
Een gestructureerd, multidisciplinair, kostenefficiënt model met educatieve, gedrags- en technologische componenten als basisondersteuning en met een hoge deskundigheid moet het mogelijk maken om deze grote en snel groeiende groep adequaat en snel te behandelen. Kernboodschap is zeker werken aan sensibilisering van de bevolking!
Concrete aanbevelingen zijn:
- Herzie de inzet van de tweede lijn gezondheidszorg;
- Gebruik APAP in plaats van vaste CPAP;
- Deel de kennis : "E Health" als platform;
- Organiseer de ketenzorg voor de patiënten met slaapapneu: stem E Health, eerste / tweede lijn gezondheidszorg, home care providers op elkaar af.
De conclusie is dat een zorgpad met APAP in combinatie met telemonitoring kan bijdragen tot een efficiëntere zorg. Er zal echter een aanpassing van het huidige zorg- / vergoedingsstelsel moeten plaatsvinden wil men dit een slaagkans geven.

Full text:
File Size Type Checksum  
Slaapstoornissen_van_op_afstand_bekeken_-_Jef_Broers_Defenitieve_versie.pdf 1 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 5326 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Broers, J. (2016). Slaapstoornissen, van op afstand bekeken. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82155c572e50155c59eda121805.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer