About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Implementeren van verordening nr. 1169/2011 op niet-voorverpakte voedingsmiddelen in samenwerking met de Centrale Zorgkeuken van het Regionaal Ziekenhuis in Tienen

2014
Cordie, Nathalie
Professionele bachelor in de agro- en biotechnologie

Abstract :
De bedoeling van het eindrapport is om de Centrale Zorgkeuken te begeleiden bij het toepassen van de nieuwe wetgeving die ingaat op 13 december 2014. Volgens de nieuwe wetgeving Nr. 1169/2011 moet de Centrale Zorgkeuken al hun niet-voorverpakte levensmiddelen voorzien van de aanwezige allergenen en dit zowel voor patiënten als bezoekers.
In de Centrale Zorgkeuken wordt met het programma Quasydoc gewerkt. Aan de hand van dit programma kan de Centrale Zorgkeuken de goederen traceren bij eventuele voedselvergiftiging. De bedoeling van het eindrapport is om in Quasydoc de voedselallergenen te koppelen aan de producten. Het probleem was dat de gestandaardiseerde recepten en de productspecificaties van de ingrediënten nog niet aanwezig zijn in Quasydoc.
In de eerste plaats werd de inhoud van de productspecificatie en het recept ontworpen. Voor elk ingrediënt moet er een productspecificatie aangemaakt worden. Dit omvat leveranciers- en productgegevens, bestanddelen, allergenen en nutritionele gegevens. Momenteel was er nog geen koppeling met de leveranciers en Quasydoc waardoor de productspecificaties manueel moesten ingegeven worden. De gegevens van de producten werden op de websites van de leveranciers of via mail opgevraagd. Vervolgens werden de gestandaardiseerde recepten ingegeven in Quasydoc. Het ontworpen recept bestaat uit de ingrediënten, bereidingswijze, allergenen en nutritionele gegevens. Voor elk recept worden de voedselallergenen automatisch weergegeven aan de hand van de productspecificatie van de ingrediënten.
De keuzemogelijkheden van de maaltijden voor de patiënten gebeurt via het programma C-Meal. Hiermee worden de patiënten bevraagd met een iPad. Het bedrijf Cegeka is volop bezig met de ontwikkeling om de voedselallergenen weer te geven tijdens de maaltijdbevraging en eventueel op de bandkaart. Begin september vindt de upgrade in de testomgeving plaats. Spijtig genoeg kon hierop niet verder op ingegaan worden omdat het eindrapport eind augustus werd afgerond.
Voor de cafetaria’s van Campus Mariëndal en Campus St.-Jan werd een affiche ontwikkeld om de bezoekers en de patiënten op de hoogte te brengen dat het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen zich klaarmaakt voor de nieuwe wetgeving. De cafetaria’s kunnen via Quasydoc de voedselallergenen opvragen waardoor ze de bezoekers onmiddellijk kunnen helpen. Voor de bereide broodjes worden met allergeneniconen gewerkt. Verschillende organisatie onder andere Stichting Horeca Onderwijs, allergenenconsultancy, …. hebben gratis of tegen een prijs allergeneniconen ontworpen. Een aantal voorstellen in verband met de weergave ervan worden in het hoofdstuk resultaten weergegeven.
In het eindrapport komt het begrip kruiscontaminatie ook aan bod. Kruiscontaminatie wilt zeggen dat de voedselallergenen onrechtstreeks in het product aanwezig zijn. Kruiscontaminatie kan bij de productie van de ingrediënten of bij de bereiding van de maaltijden voorvallen. Daarom werd een presentatie voor het personeel uitgewerkt om hen hierover te informeren.
Tot slot werd een reeks handleidingen geschreven om de Centrale Zorgkeuken zo goed mogelijk wegwijs te maken in Quasydoc. Er werd ook een verbeterplan uitgewerkt in verband met suggesties.
Hieruit kan besloten worden dat de bedrijven Quasydoc en Cegeka volop bezig zijn met de voedselallergenen te integreren in hun programma’s. De Centrale Zorgkeuken is afhankelijk van de informatie van hun leveranciers. In de aanloop van de nieuwe wetgeving organiseren verenigingen bijeenkomsten om bedrijven zo goed mogelijk in te lichten.

Promotoren:
Wim Steels, Algemeen Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen
Nadia Reweghs, PXL-Tech

Full text:
File Size Type Checksum  
Eindrapport.pdf 7 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 5053 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Cordie, N. (2014). Implementeren van verordening nr. 1169/2011 op niet-voorverpakte voedingsmiddelen in samenwerking met de Centrale Zorgkeuken van het Regionaal Ziekenhuis in Tienen. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Tech.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214a61f553014a6203171b19df.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer