About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Werk(vormen) voor leraren? Tijdens de lessen economie

2015
Smets, Elien
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
“De gemiddelde leraar werkt ongeveer 42 uren en 42 minuten per week.” - Klasse.
Leraren besteden veel tijd in het overbrengen van hun leerstof. Het volgen van het werkboek is één van die methodes. Hier hoort ook af en toe een toets bij. Leerlingen vinden het saai wanneer zij enkel en alleen moeten zitten, zwijgen en luisteren. Gebruik eens een werkvorm in plaats van elke les een toets te doen.
Zijn werkvormen wel nuttig? Nemen ze veel tijd in beslag, of net niet? Kan elke werkvorm wel opnieuw gebruikt worden? Zijn de leerlingen niet te snel afgeleid door interactieve werkvormen? Dit zijn allemaal vragen die rond je hoofd spoken wanneer je denkt aan een werkvorm. Op al deze vragen trachten wij een antwoord te bieden doormiddel van mijn literatuurstudie, uitgewerkte werkvormen en het hoofdstuk “eigen ervaringen”.
Voordat ik aan het praktijk gedeelte kon beginnen, ben ik gaan zoeken naar de bestaande werkvormen. In mijn literatuurstudie bespreek ik zes verschillende soorten werkvormen. De zes grote groepen zijn: doceren, spelvormen, disscussievormen, bedrijfsbezoek en docentgecentreerde werkvormen. Binnen deze zes groepen worden er nog werkvormen geanalyseerd en uitgelegd, bijvoorbeeld; webquesten, bordlessen, casussen en groepswerken. Als laatste onderdeel van mijn literatuurstude wordt er besproken hoe je een werkvorm kan opstellen.
In het praktische gedeelte heb ik enkele werkvormen uitgewerkt die kunnen gebruikt worden tijdens de lessen economie. Ik heb twee bordlessen, drie webquesten, een bedrijfsbezoek en een herhalingsspel uitgewerkt. Ik heb zoveel mogelijk van deze werkvormen uitgetest en mijn bevindingen opgesomd in het hoofdstuk “eigen ervaring”. Deze werkvormen zijn enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden. Deze voorbeelden zijn zowel zonder als met de technologie van nu opgesteld. Ook wij als leraren moeten mee met onze tijd.
De mogelijkheid tot het gebruiken van werkvormen hangt af van je vak. Voor bepaalde vakken zoals Nederlands, plastische opvoeding, informatica,… kan je verschillende werkvormen gebruiken. In de lessen economie is dit al moeilijker. Deze lessen zijn theoretischer en daarom moeilijker om een gepaste werkvorm te vinden. Daarom heeft het KTA Domein Speelhof een voorstel gedaan. Een leerling die afstudeert hierrond een project laten maken, en die student ben ik.

Full text:
File Size Type Checksum  
SmetsElien_20150108_VolledigeBundel.pdf 28 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 5026 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Smets, E. (2015). Werk(vormen) voor leraren? Tijdens de lessen economie. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3271d23327a5.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer