About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

KUNST(en) POEZIE. Een handleiding om poëzie te integreren in het KSO

2015
Debois, Melissa
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Abstract :
A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only once.
George R.R. Martin, A Dance with Dragons

Ik heb altijd graag gelezen. Al van kindsbeen af verslond ik boeken, de bibliotheek was mijn tweede thuis. Ik las alles wat ik te pakken kreeg, van romans en poëzie tot de bedrukking van het melkkarton op tafel. Het werd me al snel duidelijk dat er tussen woord en beeld een niet onbelangrijke relatie bestaat. Dit beeld kan in je fantasie ontstaan, maar kan ook werkelijk gecreëerd worden. Toen ik als vijftienjarige mijn eerste stappen in het kunstonderwijs zette voelde ik me dan ook onmiddellijk thuis. Het kunstonderwijs heeft mij voor een groot deel gevormd tot wie ik nu ben, vandaar mijn keuze om een werkbundel voor het KSO te maken.
Kunst vervult immers een essentiële rol in de ontwikkeling van vaardigheden zoals creativiteit en innovatie, twee componenten die ook cruciaal zijn voor onze economie.
Kunstenaars zijn, net zoals wetenschappers en ondernemers, rolmodellen voor innovatie. Kunstonderwijs is dan ook een middel om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor die innovatie.
Maar hoe zit het dan met poëzie en kunst? Binnen de kunsten bekleedt de poëzie een schizofrene positie. Poëzie is kunst, maar toch betrekt niemand poëzie echt serieus in een breder artistiek onderzoek. Ook over de dialoog tussen een gedicht en een kunstobject of over de evenwaardigheid van de twee wordt eigenlijk nooit voldoende nagedacht.

Daarom wilde ik graag een projectbundel ontwikkelen om kunst en het vak poëzie te verenigen. Het Nederlands is onze standaardtaal, maar in de bundel leren leerlingen zich ook uitdrukken in meerdere artistieke 'talen', zowel literair als beeldend.

Ik heb specifiek gekozen om deze bundel te integreren in het kunstonderwijs omdat deze leerlingen geïnteresseerd zijn in kunst. Weliswaar zijn ze vooral bedreven in de specifieke richting die ze volgen, maar toch denk ik dat het project hierdoor meer diepte krijgt. In het 'reguliere' onderwijs wordt kunst tijdens het vak Nederlands vaak ook even aangehaald, maar blijft het vooral oppervlakkig. Door in het kunstonderwijs te werken kan je veel meer experimenteren. De school heeft zelf veel materiaal en de leerlingen die in het kunstonderwijs zitten hebben hier zelf voor gekozen en zijn dus ook meer gemotiveerd. Jongeren uit het kunstonderwijs zijn doorgaans creatieve, impulsieve en artistieke mensen. Aangezien je hun sterke kant stimuleert kunnen hier hele mooie en verrassende resultaten uit de bus komen.

De bundel kunnen we onderverdelen in twee delen: in het eerste deel maken de leerlingen kennis met poëzie door middel van een selectie geschikte gedichten. Deze poëzie wordt besproken, terwijl de leerlingen ook vertrouwd raken met beeldtaal.

In het tweede deel nemen de leerlingen zelf het heft in eigen handen: Per praktijkrichting krijgen de leerlingen een verwerkingsopdracht om poëzie te integreren in hun eigen werken.

De voltooide bundel zal zonder specifieke voorkennis van de leerlingen gebruikt kunnen worden in het kunstonderwijs als lessenreeks binnen het vak Nederlands of als schoolproject.

Full text:
File Size Type Checksum  
Melissa Debois Eindwerk.pdf 5 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 5852 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Debois, M. (2015). KUNST(en) POEZIE. Een handleiding om poëzie te integreren in het KSO. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c327be908403b.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer