About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Optimalisatie van het distributiesysteem - RZ Tienen

2017
Swijsen, Pieter-Jan
Professionele bachelor in de agro- en biotechnologie

Abstract :
Is het mogelijk om met dezelfde middelen meer werk gedaan te krijgen zonder meer moeite te moeten doen? Met andere worden, is een werkwijze optimaliseerbaar? Deze vraag wordt in de centrale keuken van het regionaal ziekenhuis Heilig Hart Tienen beantwoord. Meer bepaalt in de distributieruimte van deze keuken. Het verdelen van de maaltijden loopt soms niet aan het gewenste tempo. Dit is de reden voor het uitvoeren van deze bachelorproef.
Voordat een onderzoek kan worden begonnen is het nodig om te bepalen wat er precies moet worden getest. Er werden uit de literatuur dus enkele belangrijke parameters gekozen zoals personeelskost/plateau en plateaus/uur. Als start van het optimalisatieproces is er een vergelijkende studie uitgevoerd in 6 verschillende ziekenhuizen. Hiernaast werd de maaltijddistributieband van het RZ Tienen geanalyseerd op het gebied van tijdverspilling per werkstation en een efficiŽnte verdeling van de taken over de gehele distributieband. Deze 2 stappen hebben geleid tot een lijst met suggesties ter optimalisatie van de werkposten aan de distributieband. Uit deze lijst zijn enkele suggesties geselecteerd om doorheen het verloop van deze bachelorproef te testen. De bedoeling van deze suggesties is om met weinig moeite een snellere of aangenamere werking te creŽren. Dit zijn de zogenaamde 'quick winsí. De overige suggesties worden enkel theoretisch besproken.
Het invoeren van de suggesties liep niet altijd even vlot en stuitte soms op weerstand van het personeel dat al jaren handelingen op dezelfde manier uitvoerde. Zij gingen ervan uit dat hun manier beter was omdat deze al jaren werd gebruikt. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige handelingen worden al zo lang gebruikt dat niemand nog precies weet waarom ze op deze manier gedaan worden. Om deze reden wordt in de literatuurstudie ook het onderwerp veranderingsmanagement aangehaald. Hierin wordt besproken waarom bepaalde mensen weerstand bieden en hoe hier het beste op wordt gereageerd.
Na het testen van enkele suggesties werden de meest functionele geselecteerd en verder gebruikt. Deze selectie vond plaats aan de hand van de snelheden die werden gehaald tijdens het uittesten en het gebruiksgemak bij het personeel. De belangrijkste hiervan is de herverdeling van de werkposten. Hierbij komt dan nog het gebruik van een knijpfles voor de vleessaus, het gebruik van walkietalkies, en het gebruiken van het vlees of de vis om de saus te vervoeren.
Op deze manier werd elke distributielijn (ontbijt, middagmaal en avondmaal) verbeterd. De verbetering die is behaald bedraagt een stijging in snelheid van 10% voor het middagmaal, 15% voor het ontbijt en 23 procent voor het avondmaal. Dit zorgt respectievelijk voor een daling in personeelskosten van 9%, 13% en 21%. De optimalisatie van de distributieband in het RZ Tienen is dus geslaagd.

Full text:
File Size Type Checksum  
Definitieve__scriptie_Pieter-Jan_Swijsen.pdf 2 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 3803 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Swijsen, P. (2017). Optimalisatie van het distributiesysteem - RZ Tienen. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Tech.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8215c86dfb7015c8755a83425bf.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer