About DoKS      NL  |  EN Search: Advanced Search
  Part of a word (e.g. tele*)    Exact wordgroup (e.g. "wireless communication")
 
Home
folder Authors
folder Departments
folder Help
folder Years
 
Most popular theses: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 theses on-line.Doks PHL
Doks XIOSOpen Archives Initiative
Home

Hypervisors voor een datacenter

2019
Bijnens, Hendrik
Professionele bachelor in de toegepaste informatica

Abstract :
De tijd dat voor elke server die in een datacenter draait een dedicated fysieke server is voorzien, is voorbij. Dit is tegenwoordig niet meer haalbaar, aangezien dit zowel op logistiek vlak (het kunnen plaatsen van de servers) als op economisch vlak (de hoge kost voor stroom en koeling) zeer moeilijk wordt. De oplossing hiervoor is virtualisatie. Door deze servers allemaal virtueel te laten draaien en te verspreiden over meerdere fysieke host-machines wordt de totale ruimte die de servers innemen aanzienlijk verminderd en kunnen dus meer servers in een datacenter draaien. Op het gebied van stroomverbruik en koeling worden de fysieke machines op deze manier efficiŽnter benut.
Binnen de datacentra van Open Line worden vooral vSphere 5/6 en in beperkte mate Hyper-V 2012/2016 als hypervisor gebruikt. Om toekomstgericht te kijken wordt in dit onderzoek nagegaan of het interessant is om ook andere hypervisors te implementeren. Hiervoor is een vergelijkend onderzoek uitgevoerd tussen de drie volgende hypervisors: Microsoft Windows Server Hyper-V 2019, VMware vSphere 6.7 en Red Hat Virtualization 4.2. Het gaat zowel over een literatuurstudie, aangevuld met enkele beknopte interviews met werknemers van verschillende takken van het bedrijf, als om een praktisch onderzoek op een testomgeving (gelijkaardig aan de huidige productieomgeving).
Om de hardware in het datacenter zo efficiŽnt mogelijk te benutten, is het uiteindelijk de bedoeling om zo veel mogelijk Virtual Machines (VMs) te laten draaien op zo weinig mogelijk hardware. Om deze reden wordt onderzocht wat de overhead is van de verschillende hypervisors. Ook wordt gekeken of de hypervisors goed samenwerken met de bestaande hardware in het datacenter. Dit wordt getest aan de hand van een stresstest die voor minstens drie dagen uitgevoerd wordt om te kijken of alle hypervisors stabiel draaien. Hiernaast wordt aan de hand van benchmarks de performantie van verschillende soorten VMs (verschillende operating systems (OS)) getest om te kijken of de hypervisors moeite hebben met het draaien van een bepaald OS. Ten slotte is een prijsanalyse gemaakt om te kijken wat de verschillen in kost zijn tussen de hypervisors.

Full text:
File Size Type Checksum  
eindwerk_Bijnens_Hendrik_11402772-1.pdf 2 MB PDF MD5 Open file

Dit eindwerk werd 3717 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Show record details

Show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

Bijnens, H. (2019). Hypervisors voor een datacenter. Unpublished thesis, Hogeschool PXL, PXL-Digital.
Retrieved from http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8216cd2dafb016cd2f4f56b08d5.
©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer