Samenvatting : Inleiding: Uit onderzoek blijkt dat voedingsproblemen bij ouderen veel voorkomen, zeker wanneer er sprake is van dementie.
Doel: Normalisatie en optimalisatie gebruiken als middel om een eetomgeving te creëren waardoor er minder sprake is van de voedingsproblematiek.
Methode: Er werd een literatuurstudie en een praktijkonderzoek gehouden m.b.v. een SWOT – analyse om de haalbaarheid van mogelijke interventies te bepalen.
Resultaten: Er is een link tussen de omgeving en de voedingsinname bij een persoon met dementie. Een probleem met voedingsinname werd duidelijk zichtbaar in de literatuurstudie en het praktijkonderzoek. Daarnaast werd duidelijk dat organisatorische, omgevingsgebonden, taakgebonden en mensgebonden factoren ook een invloed hebben op het maaltijdgebeuren bij personen met dementie.
Conclusie: Na de literatuurstudie en het praktijkonderzoek is gebleken dat normalisatie een positief effect heeft op de voedingsinname van ouderen met dementie, met als voorwaarde dat er sprake is van een aangepaste omgang met deze personen.
Trefwoorden: Dementie, normalisatie, omgeving, voeding, begeleiding, optimalisatie |
Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):
Kinsabil, C., Coonen, D. (2017). Eten en vergeten: een onderzoek naar een dementievriendelijke eetomgeving. .
Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Gevonden op
op
http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8215c86dfb7015c8749a3cc2047.
|