About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Help

De bijdrage van de ergotherapeut aan het welzijnsbeleid binnen de profit sector. Een literatuurstudie en een participatief observationeel onderzoek

2017
Van Eyck, Eva
Smet, Ulrike
Wevers, Jessica
Van Hoof, Dirk
Professionele bachelor in de ergotherapie

Samenvatting :
Inleiding:
Eén op vijf werkende Belgen ervaart musculoskeletale aandoeningen (MSA) door overbelasting. Van de populatie arbeiders worden volgens literatuur tot 45% getroffen door de aandoening. Hierdoor ontstaat ziekteverzuim met aanzienlijke lasten voor individu, werkgever en maatschappij als gevolg. Inventariseren van MSA is niet evident omdat dit vaak multi-causale klachten betreft die onder veel verschillende benamingen gediagnosticeerd worden. Dit bemoeilijkt een gepaste behandeling bij het individu en een adequate aanpak op de werkvloer.

Doel:
Inventariseren van welzijnsrisico’s (MSA) bij arbeiders tewerkgesteld bij HAROL NV en formuleren van voorstellen om vanuit ergotherapeutische aanpak dit via ergonomische interventies te remediëren.

Methode:
Het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie en een participatief observationeel praktijkonderzoek.
De literatuurstudie richt zich op vier items die via verschillende informatiekanalen met gebruik van trefwoorden en sneeuwbalmethode werden geëxploreerd.
Het praktijkonderzoek bestond uit 2 fasen: 1) het optimaliseren van de werkplekinrichting en 2) het verbeteren van lichaamshoudingen en gebruik van toepasbare hulpmiddelen, telkens gebruik makend van vragenlijsten en specifieke tools (KIM, REBA).

Resultaten:
Literatuur toont aan dat door interventies een gunstig effect op de gezondheid van arbeiders bereikt kan worden met reductie van absenteïsme met 27% en dat gezondheidskosten van bedrijven kunnen dalen met 26%.
Het praktijkonderzoek dat daarop steunde, toonde aan welke de meest risicovolle werkplekken zijn en welke interventies concreet kunnen opgezet worden om risicovrij handelen te realiseren met respect voor productiviteit.

Conclusie:
Door toepassen van het PEO-model vanuit een holistische benadering kan de ergotherapeutische aanpak binnen een private profit-onderneming bijdragen aan preventie van MSA.

Trefwoorden:
MSA, ergotherapie, ergonomie, preventie, profit sector

Tekst:
Bestand Grootte Type Controle  
BaP De bijdrage van de ergotherapeut aan het welzijnsbeleid binnen de profit sector.pdf 1 MB PDF MD5 Bestand openen

Dit eindwerk werd 4734 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Van Eyck, E., Smet, U., Wevers, J., Van Hoof, D. (2017). De bijdrage van de ergotherapeut aan het welzijnsbeleid binnen de profit sector. Een literatuurstudie en een participatief observationeel onderzoek. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8215c86dfb7015c873e91dd1df6.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer