About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Departementen  >  PXL-Media & Tourism

Literatuurstudie naar omgangsvormen, houding en attitude in de omgang met patiënten in de GGZ die de toepassing van dwangmaatregelen kunnen voorkomen. Aanzet tot vragenlijst voor het werkveld.

2014
Aerts, Liese
Professionele bachelor in de ergotherapie

Samenvatting :
Promotor:
Mevrouw Els Peters

Achtergrond: Dit afstudeerproject (ASP) bouwt verder op de voorgaande PWO studie: Zorg voor ongedwongenheid: alternatieven en preventieve maatregelen ter voorkoming van dwang - risicoanalyse. Tijdens de voorgaande studie zijn de determinerende factoren alternatieve maatregelen en risicoanalyse uitgewerkt. Deze factoren worden ook in kaart gebracht samen met de kritieke factoren nl. het betrekken van de patiënt, het observeren en rapporteren en de training van het personeel. Dit ASP draagt bij aan de vervolgstudie nl. houding en attitude ter preventie van agressie bij de hulpverlener in de transmurale zorg. Deze literatuuranalyse onderbouwt de vragenlijst voor de therapeuten in het werkveld.

Methode: Literatuuranalyse omtrent omgangsvormen, houding en attitude. De kritieke factoren werden verdeeld in domeinen. Ieder domein werd onderbouwd met de nodige wetenschappelijke literatuur. Vervolgens werd hieruit een aantal mogelijke vragen gefilterd die kunnen dienen als basis voor de vragenlijst van het werkveld.

Resultaten: Mogelijke thema’s voor de vragenlijst van het werkveld zijn: houding en attitude in relatie met communicatie; houding en attitude van de hulpverlener en de rol van de cliënt; risico- assessment in functie van houding en attitude; observatie en rapportage; preventiebeleid en training van het personeel in houding en attitude.

Conclusie: Hulpverleners en patiënten hebben een verschillende waarneming wat betreft de oorzaak van agressie. Het personeel gaf de ziekte van de patiënt veel vaker aan als oorzaak van agressie. De patiënten zagen interpersoonlijke conflicten als oorzaak van agressie. Interpersoonlijke conflicten worden veroorzaakt door de relatie tussen hulpverlener en patiënt. De houding en attitude van hulpverleners spelen dus een belangrijke rol in het ontstaan van conflicten met de patiënt. Een goede therapeutische relatie is een sleutelwoord in het voorkomen van conflicten. Er zijn twee soorten preventieve houdingen dat het personaal kan aannemen: een fysieke en een mentale houding.


Trefwoorden: omgangsvormen - houding en attitude - geestelijke gezondheidszorg - preventie van dwangmaatregelen - therapeuten - multidisciplinaire aanpak - intra en transmurale zorg.

Tekst:
De volledige tekst is niet beschikbaar

Dit eindwerk werd 2534 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Aerts, L. (2014). Literatuurstudie naar omgangsvormen, houding en attitude in de omgang met patiënten in de GGZ die de toepassing van dwangmaatregelen kunnen voorkomen. Aanzet tot vragenlijst voor het werkveld.. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214dd81613014ddd4f8c760e8d.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer