About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home
ETD
Titel : Nog een lat erbij…? Niet met mij! Hoe kunnen we een veilige leeromgeving creëren die tegemoetkomt aan de noden van hoogbegaafde leerlingen die faalangstig zijn
Auteur :
Stevens, Lieselotte
Samenvatting : De laatste jaren gaat er steeds meer aandacht naar hoogbegaafdheid. Zo duikt hoogbegaafdheid steeds meer op binnen het onderwijs en het CLB alsook in de welzijnszorg, geestelijke gezondheidszorg, literatuur en media… Toch gaat hoogbegaafdheid nog steeds gepaard met heel wat hardnekkige mythes en vooroordelen.

Aan de hand van mijn onderzoeksvraag "Op welke manier kan een leerkracht bij aanvang van het lager onderwijs een veilige leeromgeving creëren voor hoogbegaafde leerlingen zodat faalangst geen belemmering zal vormen in het leerproces?" zullen de mythes en vooroordelen via wetenschappelijke bronnen worden weerlegd. Vanuit deze kennis wordt vervolgens dieper ingezoomd op de hindernis of het embodio 'faalangst’ waar hoogbegaafden vaak mee geconfronteerd worden.

In het verdere verloop van mijn onderzoek heb ik proberen achterhalen hoe we als leerkracht ons pedagogisch handelen kunnen aanpassen zodat faalangst minder impact heeft op het leren. Concreet wil dit zeggen dat hoogbegaafdheid in de eerste plaats tijdig erkend dient te worden door de klasleerkracht. Daarnaast is het belangrijk dat de omgeving gericht inspeelt op de noden van een hoogbegaafde leerling met faalangst zodat deze op een optimale manier kan functioneren in de klaspraktijk.

Binnen dit onderzoek was mijn stageschool Het PAleiS vragende partij om een leidraad te ontwerpen die hen kon ondersteunen bij het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Vanuit wetenschappelijke bronnen en aan de hand van goede praktijkvoorbeelden kwam ik tot een inspiratiegids voor leerkrachten van de eerste graad van het lager onderwijs. Deze reikt hen handvaten aan voor een goede begeleiding en ondersteuning van hoogbegaafde leerlingen die te kampen hebben met faalangst. Zo moet iedere leerling onderwijs op maat krijgen, ook de hoogbegaafde leerlingen. Hoogbegaafdheid verdient immers niet alleen aandacht bij het daadwerkelijk stellen van zorgen en problemen. Het dient vooral gezien te worden als een waardevolle eigenschap die zowel de persoon als de omgeving sterk ten goede komt.
Uitgever : Hogeschool PXL
Publicatiedatum : 2022
Tekst :
Bestand Grootte Type Controle  
Bijlagen :
Bestand Grootte Type Controle  
Type : Bachelorproef
Taal :
Nederlands
Rechten : All rights reserved
Naam van de graad : Educatieve bacheloropleiding voor lager onderwijs
Niveau : Bachelor
Optie :
Instituut : Hogeschool PXL
Departement : PXL-Education
Prijzen :
Status : PUBLISHED
Persistent Identifier :
Aangemaakt : 29/06/2022 16:15
Laatst gewijzigd : 22/08/2022 15:06
Collecties :
Lager onderwijs
2022
11903020
Aantal keer bekeken : 510
 
 

Eenvoudige weergave




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer