About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Help

Kan het rendement verbeterd worden door middel van een kwaliteitssysteem?

2016
Hanot, Jan-Willem
Professionele bachelor in de agro- en biotechnologie

Samenvatting :
Deli-Coupe is een voedingsbedrijf dat groenten en fruit versnijdt en vervolgens inpakt voor retailers. Het bedrijf is aan een modernisering bezig en daarom heeft men voor de productie van maaltijdsalades een semiautomatische productielijn aangekocht. Om mee te dingen naar nieuwe contracten dient de productiecapaciteit maximaal benut te worden.
Het doel van dit onderzoek is te achterhalen of de productiecapaciteit verhoogd kan worden en hoe dit moet gebeuren. Om deze reden is volgende onderzoeksvraag opgesteld. Kan het rendement verhoogd worden door middel van een kwaliteitssysteem. Het is hierbij de bedoeling de initiële productiecapaciteit te bepalen, te zoeken naar verbeteringen om deze te implementeren en vervolgens een nieuwe meting uit te voeren en te controleren of deze verbeteringen een positief effect hebben gehad op de productiecapaciteit.
Om een startpunt te hebben is eerst de theoretische productiecapaciteit van de lijn bepaald. Deze bedraagt 18 stuks per minuut. Vervolgens werd een nulmeting uitgevoerd gedurende vier dagen. Hieruit bleek dat de initiële productiecapaciteit 10 eenheden per minuut bedroeg. Dit komt overeen met 65 procent van de maximale productiecapaciteit. Om de productiecapaciteit te verbeteren moest er dus op een andere manier geproduceerd worden. Door middel van observatie zijn er oorzaken blootgelegd die een belangrijke invloed hadden op de productiecapaciteit. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de toevoer van grondstoffen die niet continue was. Om dit op te lossen is er gezocht naar oplossingen die voornamelijk gevonden zijn bij lean manufacturing. Aan de hand van deze literatuur werd een nieuw productiesysteem opgesteld. De belangrijkste wapenfeiten zijn een nieuwe functie te implementeren en een vaste productievolgorde aan te houden. Eveneens werd de downtime verlaagd door middel van een goede voorbereiding voor de productie begint.
Gedurende de implementatie werd een tweede meting verricht om te controleren of het systeem de productiecapaciteit had verhoogd. Uit de resultaten is gebleken dat de productiecapaciteit met 20% werd verhoogd en de downtime met 18% is verlaagd waardoor deze nu nog slechts 27% van de totale productietijd bedraagt.
Op basis van dit onderzoek wordt dan ook aanbevolen dat Deli-Coupe het nieuwe productiesysteem aanhoudt en onderhoudt. Een eventueel vervolgonderzoek kan zich toespitsen op het onderhouden van het kwaliteitssysteem zodanig dat het bedrijf continue voldoet aan de kwaliteitseisen.

Tekst:
Bestand Grootte Type Controle  
Jan-Willem_Hanot_definitieve_versie_bachelorproef.pdf 1 MB PDF MD5 Bestand openen

Dit eindwerk werd 4467 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Hanot, J. (2016). Kan het rendement verbeterd worden door middel van een kwaliteitssysteem?. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Tech.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82155c5283b0155c52c5e990320.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer