About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Maatwerk in maaltijden maken: een literatuur- en veldonderzoek naar instructiesystemen die de zelfstandigheid van personen met een verstandelijke beperking kunnen vergroten

2014
Swennen, Danique
Lemmens, Hanelore
Professionele bachelor in de ergotherapie

Samenvatting :
Promotor: Vanroye Erwin

Inleiding: Zelfstandig maaltijden klaarmaken is een belangrijk element in het dagelijks leven. Mensen met een verstandelijke beperking (VB) ondervinden belemmeringen in het uitvoeren van deze vaardigheden.
Doel: Het doel van het onderzoek is nagaan welke instructiesystemen personen met een VB ondersteunen tijdens het bereiden van maaltijden. Ook wordt er nagegaan of het gebruik van een digitale kookondersteuning de zelfstandigheid bevordert.
Methode: Er wordt een literatuuronderzoek en een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. De literatuur gaat over personen met een VB en het gebruik plus de efficiƫntie van digitale toestellen en instructiesystemen bij het ondersteunen van kookvaardigheden. Het kwalitatief onderzoek bestaat uit drie vragenlijsten die gaan over het gebruik van een digitale kookondersteuning bij personen met een VB. De vragenlijsten zijn afgenomen aan de hand van een interview en zijn digitaal doorgestuurd. De resultaten zijn vergeleken en verwerkt.
Resultaten: Veertien artikels zijn met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat technologie, zoals de iPod Touch, effectief is bij het aanleren van vaardigheden. Achtentachtig vragenlijsten zijn afgenomen van personen met een VB en hun omgeving. Dit resulteert in een meerderheid van personen die kiest voor verbale ondersteuning als ondersteuningsvorm en de computer, als digitaal toestel, dat het meest gebruikt kan worden. De personen zouden bovendien gebaat zijn bij het gebruik van een digitale kookondersteuning.
Conclusie: Personen met een VB maken reeds gebruik van verschillende instructiesystemen. De efficiƫntie hiervan hangt samen met de mogelijkheden en de beperkingen van de persoon. Het toekomstig gebruik van een digitale kookondersteuning ziet er veelbelovend uit op voorwaarde dat deze voldoende is afgestemd op de noden en wensen van de persoon met een VB.
Trefwoorden: (lichte/matige) verstandelijke beperking - digitaal - kookondersteuning - zelfstandigheid - technologie

Tekst:
De volledige tekst is niet beschikbaar

Dit eindwerk werd 2518 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Swennen, D., Lemmens, H. (2014). Maatwerk in maaltijden maken: een literatuur- en veldonderzoek naar instructiesystemen die de zelfstandigheid van personen met een verstandelijke beperking kunnen vergroten. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214dd81613014ddd4ec0880dd9.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer