About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Departementen  >  PXL-Education  >  Secundair onderwijs

Vermaatschappelijking van vrije tijd binnen de geestelijke gezondheidszorg: een benadering vanuit cliënt- en therapeutisch perspectief. Een literatuurstudie en praktijkonderzoek

2017
Mendes, Lise
Willems, Kobe
Professionele bachelor in de ergotherapie

Samenvatting :
Inleiding: In deze bachelorproef, die uitgewerkt is binnen Alexianen Zorggroep Tienen, wordt vrije tijd binnen de geestelijke gezondheidszorg in zijn ruimere maatschappelijke context geplaatst. Er wordt nagegaan op welke manier personen met een psychische kwetsbaarheid vrije tijd tijdens of na opname kunnen invullen en hoe de ergotherapeut hierbij een ondersteuning kan bieden. Dit gebeurt in het kader van artikel 107: vermaatschappelijking van de zorg.
Doel: Door middel van een literatuur- en praktijkonderzoek wordt nagaan welke factoren een rol spelen bij het invullen van vrije tijd op een zinvolle manier. Deze bevindingen worden getoetst tijdens het praktijkonderzoek. Dit om een optimale begeleidingsmethode te ontwikkelen om cliënten te ondersteunen in de zoektocht naar een zinvolle vrijetijdsinvulling.
Methode: Het onderzoek bestaat uit een literatuur- en praktijkonderzoek. De literatuurstudie is gebaseerd op Nederlandstalige en Engelstalige literatuur vanuit verschillende databanken en boeken. Het praktijkonderzoek bestaat uit de afname van enquêtes bij cliënten en interviews bij verschillende psychiatrische centra, maar ook toepassingen binnen het psychiatrische centrum van Alexianen Zorggroep Tienen.
Resultaten: Uit de literatuurstudie blijkt dat er twee factoren belangrijk zijn om vrije tijd zinvol in te vullen, namelijk: de ervaring van vrije tijd en motivatie. Tijdens het praktijkonderzoek is het belang van het maken van de brug naar de maatschappij bij het invullen van vrije tijd gebleken. Een individueel vrijetijdstraject zou een aangewezen begeleidingsmethode kunnen zijn.
Conclusie: De ergotherapeut is de aangewezen persoon bij het ondersteunen van cliënten om tot een zinvolle vrijetijdsinvulling te komen. Zo heeft de ergotherapeut deskundigheid over het handelingsgebied vrije tijd en kan deze ondersteuning via de Liberman module 'omgaan met vrije tijd’ of een individueel vrijetijdstraject verwezenlijkt worden. Cliënten geven het belang aan van motivatie en duiden op de mogelijke meerwaarde van een dergelijk individueel vrijetijdstraject.

Tekst:
Bestand Grootte Type Controle  
Bachelorproef_2016-2017-2.pdf 1 MB PDF MD5 Bestand openen

Dit eindwerk werd 4399 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Mendes, L., Willems, K. (2017). Vermaatschappelijking van vrije tijd binnen de geestelijke gezondheidszorg: een benadering vanuit cliënt- en therapeutisch perspectief. Een literatuurstudie en praktijkonderzoek. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8215c86dfb7015c86f007680a8b.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer