About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Auteurs

Activerend werken met een smartboard. Bordlessen voor de 2de graad handel

2015
Deiana, Stefania
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Samenvatting :
ICT speelt een grote rol in het onderwijs, maar uit onderzoek blijkt dat leerkrachten slechts enkele keren per jaar ICT gebruiken tijdens de lesvoorbereiding en tijdens de les. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Aangezien er vraag is naar bordlessen voor de tweede graad handel, blijkt dat er toch interesse is voor het gebruik van ICT tijdens de les. Daarom heb ik enkele bordlessen uitgewerkt om het gebruik ervan te stimuleren. Om deze bordlessen te ontwerpen, heb ik me gebaseerd op de werkboeken “Optimum” voor de tweede graad handel van uitgeverij De Boeck. Aan het begin van mijn werkproces koos ik zes onderwerpen uit de handboeken die ik ter beschikking had. Zo komen de thema’s: verzekeringen, handel en handelaar, kopen en verkopen, inkomensbesteding, enkelvoudige boekhouding en verrichtingen met balansrekeningen aan bod.

Voor het uitwerken van de bordlessen heb ik me niet enkel gebaseerd op de werkboeken, maar ook op het leerplan. Aangezien ik mijn bordlessen kon uittesten in KTA2 te Hasselt, heb ik het leerplan van het gemeenschapsonderwijs gebruikt. Dat wil niet zeggen dat het provinciaal onderwijs of het katholiek onderwijs geen gebruik kan maken van deze bordlessen. De bordlessen die ik ontworpen heb, kunnen ook een inspiratie zijn voor leerkrachten die met een ander werkboek of leerplan werken.

Een leerkracht kan in de klas ook gebruik maken van het bordboek dat bij het werkboek hoort. Een bordboek heeft zeker voordelen, maar het heeft ook zijn nadelen. Om gebruik te maken van mijn bordlessen moet er steeds een computer met notebooksoftware aanwezig zijn en een SmartBoard. Het softwarepakket is uitgerust met enorm veel tools die een leerkracht kan inzetten om het lesgebeuren actiever en origineler te maken. De leerkracht bepaalt hoe een bordles eruit ziet en zorgt ervoor dat dit aangepast is aan de klasgroep.

Het is belangrijk dat leerkrachten een idee krijgen hoe ze moeten beginnen aan het uitwerken van een bordles. Er moet eerst en vooral rekening gehouden worden met enkele zaken zoals het leerplan en het werkboek. Vooral het werkboek, aangezien het een houvast is voor de leerlingen. Maar de grote vraag is: wat zijn de voor- en nadelen van het werken met een smartboard?

Tekst:
Bestand Grootte Type Controle  
StefaniaDeiana_Afstudeerproject_20150604.pdf 8 MB PDF MD5 Bestand openen

Dit eindwerk werd 5858 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Deiana, S. (2015). Activerend werken met een smartboard. Bordlessen voor de 2de graad handel. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c32753e4732b7.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer