About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Help
ETD
Titel : Ontwerpen van automatische pons- en knipmachine
Auteur :
Kennis, Maarten
Mondelaers, Sam
Samenvatting : Titel:
Ontwerpen van automatische pons- en knipmachine

Auteur:
Maarten Kennis
Sam Mondelaers

Promotoren:
Wim Jans BVBA K-TEG
Ing. Ilona Stouten Hogeschool PXL

Het doel van deze bachelorproef is het ontwerpen van een pons- en knipmachine. De pons- en knipmachine, die moet worden ontworpen heeft twee functies. Enerzijds moeten er aluminium hoekprofielen van 30x30 mm op verschillende opgegeven lengtes worden afgeknipt. Anderzijds gaat de machine berekenen hoeveel ponsgaten er in dit opgegeven profiellengte moeten geponst worden.
Deze ponsmachine wordt ontworpen voor K-TEG. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van flightcases. Een flightcase is een zware, met metaal versterkte koffer voor het vervoeren van kwetsbare apparatuur. Om deze flightcases te maken, worden er houten platen onder een hoek van 90 graden aan elkaar geniet. Ter versterking van deze platen komen er aluminium profielen op de hoeken. De profielen worden door middel van blindklinknagels in de houten platen bevestigd. Nu worden de profielen op lengte gezaagd met een half-geautomatiseerde zaagmachine. Nadat de profielen op lengte zijn gezaagd, worden met een handboor de nodige gaten in het aluminium profiel voorzien. Helaas is dit een zeer arbeidsintensief proces. Om dit proces te versnellen, is ons gevraagd een machine te ontwerpen die de gaatjes in de profielen kan ponsen en die de profielen op maat kan afknippen.
Om dit project tot een goed einde te brengen, werd het proces opgesplitst in verschillende stappen. De belangrijkste stap was het vinden van bruikbare kleine ponsen. Daarna volgde het ontwerpen van de machine, dit door middel van het 3D-tekenprogramma Solidworks. Toen alle maten vaststonden, werden alle nodige mechanische, elektrische en pneumatische onderdelen besteld. In afwachting van de onderdelen, werd er al een deel van het programma uit met een Beckhoff PLC geschreven. Eenmaal de onderdelen voorhanden waren, werd de mechanische opbouw van het machine verwezenlijkt. Tegelijkertijd werd het PLC programma geschreven.
Aan het einde van de stage hebben we een machine bekomen die autonoom profielen knipt en gaten ponst. De machine kiest uiteraard niet zelf de lengtes van het aluminium profiel. Via een externe invoer van een PC aangesloten op het netwerk van het bedrijf, kan je verschillende commando’s naar de PLC sturen. Met deze commando’s kan de machine het nodige profiel voorzien voor één of meerdere flightcases.
Uitgever : Hogeschool PXL
Publicatiedatum : 2015
Tekst :
Bestand Grootte Type Controle  
11301993_11301995_15.pdf 4 MB PDF MD5 Bestand openen
Bijlagen :
Bestand Grootte Type Controle  
Type : Bachelorproef
Taal :
Nederlands
Rechten : All rights reserved
Naam van de graad : Professionele bachelor in de elektromechanica
Niveau : Bachelor
Optie : Onderhoudstechnologie
Instituut : Hogeschool PXL
Departement : PXL-Tech
Prijzen :
Status : PUBLISHED
Persistent Identifier :
Aangemaakt : 19/03/2015 15:36
Laatst gewijzigd : 27/02/2016 19:30
Collecties :
2015
11301993
Klimatisering en onderhoudstechnologie
Aantal keer bekeken : 5717
Aantal keer gedownload : 1327
 
 

Eenvoudige weergave




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer