About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Jaren

Kookkadvies en consult op maat in functie van zelfstandigheid in koken voor mensen met een beperking. Een terreinverkennend onderzoek

2015
Valvekens, Liselotte
Hilven, Sam
Professionele bachelor in de ergotherapie

Samenvatting :
Kookkadvies en consult op maat in functie van zelfstandigheid in koken voor mensen met een beperking - een terreinverkennend onderzoek

Door: Liselotte Valvekens en Sam Hilven
Promotor: Erwin Vanroye

Inleiding: Bereiden van maaltijden is een belangrijke dagelijkse activiteit. Personen met een beperking kunnen koken zien als een uitdaging. Niet meer kunnen koken leidt tot afhankelijkheid en verlies van autonomie. Hierdoor wordt een verminderd participatievermogen ervaren.

Doel: Het onderzoek is tweeledig. De eerste onderzoeksvraag gaat na wat de voorschriften zijn van Universal Design Principes rond de kookomgeving. De tweede onderzoeksvraag richt zich op de noden van personen met een beperking binnen de kooksituatie. Bovendien gaat deze na of gericht advies een oplossing biedt.

Methode: Allereerst werd een literatuuronderzoek voltooid omtrent Universal Design en ergonomie. Tijdens het kwalitatief onderzoek werden vragenlijsten afgenomen en kookworkshops georganiseerd. Hiermee konden individuele problemen en noden opgesomd worden. Uiteindelijk volgden huisbezoeken waarbij een checklist gehanteerd werd. Zo kon gericht advies geformuleerd worden in functie van hulpmiddelen en aanpassingen van de omgevingskenmerken van de keuken en dit op maat van de individuele gebruiker.

Resultaten: Naast de literatuurstudie, waarin de principes van Universal Design en ergonomie worden besproken, resulteert het kwalitatief onderzoek in een stramien waarmee de noden van personen met een beperking tijdens het koken in kaart gebracht kunnen worden en optimaal advies gegeven kan worden. Het geformuleerde advies richt zich voornamelijk op veiligheid, hulpmiddelen bij het uitvoeren van kookhandelingen en een optimale inrichting van de kookruimte.

Conclusie: Beide onderzoeksvragen zijn beantwoord. Er is wetenschappelijke literatuur gevonden, gericht op de eerste onderzoeksvraag. Het gevolgde stramien blijkt een goede aanzet te zijn om de noden van personen met een beperking in kaart te brengen en om advies en consult op maat te bieden.

Trefwoorden: Universal Design, ergonomie, zelfstandigheid, koken

Tekst:
De volledige tekst is niet beschikbaar

Dit eindwerk werd 2884 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Valvekens, L., Hilven, S. (2015). Kookkadvies en consult op maat in functie van zelfstandigheid in koken voor mensen met een beperking. Een terreinverkennend onderzoek. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3272470f2988.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer