About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Help

NAH & INTRA- EN EXTRAMURALE GGZ: samenwerkingverbanden tussen VAPH-voorzieningen en de geestelijke gezondheidszorg in een snel veranderend zorgklimaat. Literatuurstudie, case studies en expertopinies

2015
Peeters, Jordy
Swerts, Owen
Professionele bachelor in de ergotherapie

Samenvatting :
Inleiding: Personen met een NAH-psychiatrische comorbiditeit hebben een verkleinde kans op het krijgen van een adequate zorggarantie. Binnen de VAPH-voorzieningen getuigt men ontbrekende kennis en deskundigheid omtrent de psychiatrische deelproblemen bij deze doelgroep te hebben. Psychiatrische zorgcentra missen de expertise voor het kunnen behandelen van centraal-neurologische problemen in combinatie met emotionele, gedragsmatige en psychiatrische aspecten.

Doel: het doel van deze studie is het beschrijven van good practices uit de praktijk van de GGZ en de VAPH-voorzieningen die een indicatie op adequate zorggarantie voor deze doelgroep bieden. Methode: Literatuurstudie werd gedaan a.d.h.v. Cochrane, Cinahl, Ebsco, MedLine, OTSeeker met de trefwoorden neuropsychiatry, acquired brain injury, neurodegenerative, etc. Een semigestructureerd interview werd opgesteld met als doel case studies en expertopinies te verkrijgen. Interviews werden afgenomen bij een totaal van 3 directeurs, 11 hulpverleners en 2 inhoudsdeskundigen binnen 7 VAPH-voorzieningen en 2 psychiatrische zorgcentra. De resulterende opinies werden member-checked.

Resultaten: 49 bruikbare artikels, waaronder 4 meta-analyses, 5 systematic reviews en 3 RCT''s werden verkregen. 12 case studies konden beschreven worden. 2 samenwerkingsmodellen werden geïdentificeerd: Alfa & Bèta. Alfa bestaat uit driemaandelijks consult tussen neuropsychologen/psychiaters en de VAPH-voorziening; Bèta uit een preliminaire intersectorale samenwerking met als doel een afdeling NAH+psychiatrie op te richten. Discussie: Het huidige zorgklimaat staat op een kantelpunt door Perspectief 2020. Meer onderzoek is nodig om te bepalen welke behandelmethoden op termijn het best werkbaar zullen zijn. Conclusie: Er is te weinig literatuur voor handen om een ideaal behandelkader te schetsen. Beide samenwerkingsmodellen hebben voor- en nadelen. Langdurige intersectorale uitwisseling van expertise en interdisciplinaire samenwerking lijken de meest beloftevolle behandelmethoden.
Trefwoorden: NAH, psychiatrische gevolgen, neuropsychiatrie, residentiële zorg, intersectorale samenwerking

Tekst:
De volledige tekst is niet beschikbaar

Dit eindwerk werd 3473 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Peeters, J., Swerts, O. (2015). NAH & INTRA- EN EXTRAMURALE GGZ: samenwerkingverbanden tussen VAPH-voorzieningen en de geestelijke gezondheidszorg in een snel veranderend zorgklimaat. Literatuurstudie, case studies en expertopinies. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214b78acca014c3272de4c2bbb.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer