About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home

Een blik op VR in de lessen aardrijkskunde door leerlingen en leerkrachten aardrijkskunde

2021
Depae, Simon
Educatieve bacheloropleiding voor secundair onderwijs

Samenvatting :
Vernieuwingen vinden continu plaats, ook in het onderwijslandschap. Het gebruik van ICT-toepassingen is daar een van. De laatste jaren hoort daar ook Virtual Reality bij. Maar het gebruik van Virtual Reality is in de praktijk echter nog zeer nieuw. Toepassingen worden nog steeds verder ontwikkeld en het gebruik van VR-brillen tijdens de lessen bij de leerlingen is een opkomend fenomeen. Het vak aardrijkskunde in het secundair onderwijs leent zich heel goed voor deze toepassingen. Omdat deze toepassing nog vrij nieuw en onbekend is in het onderwijslandschap leek het mij interessant om volgend praktijkprobleem te onderzoeken. Namelijk hoe leraren en leerlingen staan tegenover het gebruik van Virtual Reality in de aardrijkskundelessen en welke toepassingen hiervoor geschikt zijn.

In mijn bachelorproef heb ik me allereerst verdiept in het onderzoek naar welke VR-toepassingen geschikt zijn om mee aan de slag te gaan tijdens de lessen aardrijkskunde. Er bestaan reeds verschillende websites en applicaties rond VR die geschikt zijn om te integreren bij het vak aardrijkskunde .
Daarnaast bekeek ik ook bij welke concrete leerinhouden in de eerste graad deze toepasbaar zijn en dat specifiek bij de cursus POLARIS 1.
Via praktijkonderzoek heb ik onderzocht hoe leerlingen en leerkrachten tegenover VR in de aardrijkskundeles staan.

Op basis van de verworven informatie heb ik getracht in kaart te brengen hoe beide partijen, aardrijkskundeleerkrachten en leerlingen, staan tegenover VR tijdens de lessen.
Uit deze info bleek dat het merendeel van de leerlingen VR leuk vonden, het een meerwaarde vonden en aangeven de leerinhoud beter begrepen te hebben. Ook blijkt dat een groot deel van de leraren nog geen VR gebruikt maar dat ze wel bereid zijn dat te doen, mits de nodige materiële ondersteuning.

Dankzij deze info ontwierp ik een gids bij POLARIS 1 om leerkrachten op weg te helpen om Virtual Reality te integreren tijdens hun lessen. Deze gids bevat ook een concrete werkvorm in hoekenwerk waarbij VR functioneel geïntegreerd wordt.

Tekst:
Bestand Grootte Type Controle  
Bachelorproef_DepaeSimon_Een_blik_op_VR_in_de_lessen_aardrijkskunde_door_leerlingen_en_leerkrachten_aardrijkskunde_EBLSO_20202021.pdf 3 MB PDF MD5 Bestand openen

Dit eindwerk werd 810 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Depae, S. (2021). Een blik op VR in de lessen aardrijkskunde door leerlingen en leerkrachten aardrijkskunde. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8217a85edf6017a8623f417080c.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer