About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Jaren  >  2016

Automatisatie van het brouwproces van Maes Pils in afdeling filtratie door middel van inline-metingen

2020
Timmermans, Maxim
Professionele bachelor in de agro- en biotechnologie

Samenvatting :
Het uitendelijke doel van dit onderzoek is om de vrijgave van BBT’s (bright beer tanks) Maes pils
enkel te baseren op inline-gemeten resultaten van verschillende parameters. Dit omdat inline-
metingen automatisch gebeuren in bepaalde tijdsintervallen. Zo zijn er geen enkele menselijke
handelingen nodig voor het uitvoeren van inline-analyses, dit bespaart de brouwerij tijd van het
personeel en middelen. Daarnaast kunnen inline-analyses ook geen potentiële meetfouten
bevatten door invloed van staalname en invloed van de analist. Momenteel worden in afdeling
filtratie parameters stamwort, alcohol, O2- en CO2-gehalte zowel inline als offline-gemeten.
Dit onderzoek is uitgevoerd door eerst een vergelijkende studie te maken tussen gemeten inline-
en offline-resultaten voor alle batches Maes pils gedurende 3 maanden. Aan de hand van de
resultaten van deze studie zijn verschillende mogelijke factoren die voor afwijkingen van de
resultaten van beide types meters zorgden uitgebreider onderzocht. Door de uitbraak van Covid-
19 kon het vooropgestelde doel van dit onderzoek niet bereikt worden (checklist voor het uitsluiten
van offline-staalnames voor Maes pils). Toch heeft de onderzoeker voor elke parameter de meest
waarschijnlijke oorzaken van afwijkingen verder onderzocht, dit is een mooie aanzet voor een
vervolgonderzoek naar het automatisch vrijgeven van BBT’s
Voor parameter stamwort en alcoholgehalte zijn invloed van de staalname en homogeniteit van de
stalen op de BBT’s de meest waarschijnlijke oorzaken voor de afwijkingen tussen inline- en offline-
resultaten. Omdat de omvang van de uitgevoerde proeven door de onderzoeker eerder kleinschalig
is, dient dit nog uitgebreider getest te worden in een vervolgonderzoek.
Voor parameter O2-gehalte werd geen vergelijkende studie gedaan wegens verschillende resoluties
van beide meettoestellen (inline/offline) alsook de invloed van staalname. Er wordt aangeraden om
in de toekomst nog een drempelwaarde (inline) vast te leggen voor wanneer offline-verificatie
nodig is voor deze parameter.
Voor parameter CO2-gehalte is de tegendruk van BBT’s van de 20 reeks een belangrijke oorzaak
voor afwijkingen waar het inline-resultaat lager ligt dan het offline-resultaat. Daarnaast is het
gebrek aan een interne gedocumenteerde procedure en gebrek aan reiniging van het offline-
apparaat ook een mogelijke oorzaak die verder onderzocht moet worden.

Tekst:
De volledige tekst is niet beschikbaar

Dit eindwerk werd 1013 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Timmermans, M. (2020). Automatisatie van het brouwproces van Maes Pils in afdeling filtratie door middel van inline-metingen . Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Green & Tech.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a82171550de7017155231f850a9a.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer