About DoKS      NL  |  EN Zoek: Geavanceerd Zoeken
  Deel van een woord (bv. tele*)    Exacte woordgroep (bv. "draadloze communicatie")
 
Home
folder Auteurs
folder Departementen
folder Help
folder Jaren
 
Meest populaire eindwerken: 2014 2015 2016 2017 2018 2019


1,572 eindwerken on-line.



Doks PHL
Doks XIOS



Open Archives Initiative
Home  >  Help  >  Contact

Flip de lessen wiskunde! Of niet?

2014
Rijckmans, Elke
Professionele bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Samenvatting :
Is ‘A Flipped Classroom’ binnenkort de basis van het nieuwe onderwijs? Biedt filmmateriaal een meerwaarde voor het leerproces binnen de lessen wiskunde? Zorgt ‘A Flipped Classroom’ voor de hoog nodige interactie tussen de leerkracht en de leerling? Krijgt iedere leerling de kans om naar eigen kunnen te presteren en als ‘A Flipped Classroom’ echt de toekomst zou zijn, wat houdt het dan precies in? Hoe doel van mijn werk is een antwoord te vinden op deze vragen.

In de tekst van de hervorming van het secundair onderwijs staat duidelijk dat leerlingen steeds minder goed presteren voor het vak wiskunde. Dat ze ook te weinig gemotiveerd zijn, is in het hedendaagse onderwijs een groot probleem. Verder evolueert het onderwijs niet meer mee met de samenleving. Denk hierbij vooral aan het digitaal gebeuren. ‘A Flipped Classroom’ kan de oplossing bieden voor al deze problemen.

Wat is nu precies ‘A Flipped Classroom’? Wie en wat ligt aan de basis van dit onderwijssysteem? Waarom zou dit een oplossing zijn voor al de problemen van het huidige onderwijs? Deze bachelorproef beantwoordt de vragen.

‘A Flipped Classroom’ heeft heel veel voordelen die verder in het werk uitgebreid opgesomd zijn. Deze tekst is vooral gebaseerd op het opvoedkundig aspect van het onderwijs namelijk de digitale didactiek, het leren leren, de verschillende leerstijlen, het inductief en deductief leren en tot slot het constructief onderwijs.

Uiteraard is dit onderwijssysteem ook heel interessant voor het vak wiskunde. Maar waarom is dit zo? Het eindwerk zou zijn titel niet waardig zijn als het geen antwoord gaf op deze vraag!

Vervolgens zijn er zeker ook mogelijke valkuilen voor dit project. Zo is er nog steeds een digitale kloof en houdt men best rekening met het vier-in-balans- en TPACK-model. Wat dit precies inhoudt, neem ik evenzeer grondig onder de loep.

Verder in deze bachelorproef staat waar goed filmmateriaal te vinden is en hoe de leerkracht zelf materiaal kan maken om in ‘A Flipped Classroom’ te gebruiken. Bovendien is in dit werk ook heel wat filmmateriaal gebundeld dat de leerkrachten kunnen gebruiken tijdens de lessen meetkunde in de eerste graad secundair onderwijs.

Tot slot heb ik, om het werk te vervolledigen, ook zelf filmmateriaal gemaakt. Dit materiaal zal de PXL-Education gebruiken. Hoe ik dat gedaan heb en waarom ik gekozen heb om iets te maken voor de hogeschool staat op het einde van de proef beschreven.

Ik hoop dat deze bachelorproef een basis kan vormen voor ‘A Flipped Classroom’ in het Vlaamse onderwijs en dat je na het lezen van dit werk al warm loopt om er zelf aan te beginnen.

Tekst:
De volledige tekst is niet beschikbaar

Dit eindwerk werd 2284 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Toon volledig record

Toon ETD - Dublin Core

Wil je naar dit eindwerk verwijzen in je eigen eindwerk, paper of rapport, gebruik dan dit formaat (APA):

Rijckmans, E. (2014). Flip de lessen wiskunde! Of niet?. Onuitgegeven verhandeling, Hogeschool PXL, PXL-Education.
Gevonden op op http://doks.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SEtd8ab2a8214a61f553014a61fec2c70228.




©2004-2008 - Hogeschool PXL - webmaster - Contact - Disclaimer